La necessitat de desenvolupar productes més innovadors, sostenibles i amb més prestacions, però a la vegada més lleugers i resistents, és cada vegada més rellevant en diverses indústries, com l’automobilística, aeroespacial, els bens i equips i moltes d’altres. Així mateix, la reducció de pes als productes aporta nombrosos avantatges, com l’optimització de recursos, la reducció de costos de producció i transport i la millora en l’eficiència energètica, però a la vegada està molt vinculat al risc si no es fa de manera adequada. Els beneficies de poder disposar d’un producte d’aquest tipus impacten positivament en el resultat econòmic de les empreses, però també contribueixen en l’àmbit de la sostenibilitat i protecció del medi ambient.
L’evolució de tecnologies i materials al camp de l’enginyeria lleugera ha obert noves possibilitats i solucions innovadores per al desenvolupament de productes més lleugers sense sacrificar la resistència i el rendiment.
El lightweighting s’ha convertit en una àrea clau d’especialització tecnològica per a les empreses i està impulsant la recerca de professionals altament capacitats per desenvolupar solucions innovadores que millorin l’eficiència, la sostenibilitat i el rendiment dels productes.
Enginyers i professionals amb una sòlida comprensió dels principis d’enginyeria i ciència dels materials, així com experiència pràctica en disseny i desenvolupament de productes que vulguin profunditzar en la tecnologia lightweigting, per tal de dissenyar i desenvolupar productes lleugers innovadors i d’alta qualitat.
Sessions interactives i pràctiques, amb experts investigadors en el camp del lightweighting amb àmplia experiència a la indústria, combinant casos pràctics d’empreses rellevants en el seu camp d’aplicació (un cas per sector).
Es treballarà un projecte lightweighting al llarg de tot el curs i els aspectes acadèmics giraran en funció d’aquest desenvolupament.
Mòdul 1. PRODUCTE LLEUGER
1.1. Sessió inaugural inspiracional.
1.2. Concepte de Lightweight i la seva importància a la indústria.
1.3. Desenvolupament del concepte de Lightweight.
1.4. Com definir els requisits funcionals i estructurals dels productes lleugers.
1.5. Consideració de l’optimitzacióde l’eficiència energètia i la sostenibilitat.
1.6. Identificació i explicació de les regles fonamentals del disseny lleuger i com influeixen en el procés del disseny.
1.7. Estratègies per a la innovació en productes lleugers.
1.8. Exploració de diferents enfocs i tècniques per assolir la innovació
1.9. Anàlisi de casos d’èxit en l’aparició d’estratègies de disseny lleuger.
1.10. Cas d’èxit empresa: Canmartex – Enric Martí
Mòdul 2. METODOLOGIES, EINES I SISTEMES DE SUPORT
2.1. Aplicació i exploració de diferents eines, sistemes i tècniques per generar idees i conceptes innovadors, a través de la inspiració i desenvolupament de conceptes.
2.2. Simulació multifísica en el disseny lleuger i la seva aplicació en l’optimització.
2.3. Ús d’eines per predir el comportament estructural, tèrmic i de flux.
2.4. Disseny topològic i estructures reticulars i la seva aplicació en la creació de productes lleugers i resistents.
2.5. Disseny generatiu i optimització, com una eina per generar solucions lleugeres.
2.6. Utilització d’algoritmes d’optimització per maximitzar l’eficiència i minimitzar el pes dels productes.
2.7. Cas d’èxit empresa
Mòdul 3. MATERIALS I PROCESSOS
3.1. Introducció als materials en el concepte de Lightweight i la seva influència en les propietats i prestacions del producte final.
3.2. Exploració i aplicació de diferents tipus de materials utilitzats en el disseny lleuger.
3.3. Avanços en materials i processos de transformació. Darrers desenvolupaments utilitzats. Característiques i propietats dels materials innovadors.
3.4. Unions de materials dissimilars.
3.5. Avaluació i selecció de materials en funció de les necessitats.
3.6. Anàlisi de les propietats mecàniques, tèrmiques i químiques dels materials, en relació dels productes.
3.7. Integració de materials i processos innovadors en el disseny de manera eficient, tenint en consideració la fabricabilitat, la sostenibilitat i el cicle de vida.
3.8. Cas d’èxit empresa: Group HRC – Martin Wachtel
Mòdul 4. ANÀLISI INTEGRAL I CICLE DE VIDA DELS PRODUCTES LLEUGERS
4.1. Disseny de productes més enllà de l’estètica.
4.2. Identificació dels aspectes clau a considerar des de les primeres fases del disseny.
4.3. Ecodisseny com estratègia diferencial de producte. Introducció al disseny sostenible i la circularitat. Anàlisi del Cicle de Vida (LCA) i avaluació de l’impacte ambiental.
4.4. Life Cycle Cost Analysis (LCCA). Eines per a la monitorització de costos en el disseny per considerar la viabilitat i rendibilitat del producte i explotació (APEX, CAPEX)
4.5. Utilitzaió de les diferents escales per avaluar la maduresa tecnològica i el nivell de desenvolupament dels productes en el mercat: TRL, MRL i PDL.
4.6. Cas d’èxit empresa
Mòdul 5. PROVES I VALIDACIÓ
5.1. Validació i prova en el disseny i el seu compliment dels requisits d’ús. Introducció a la prova de concepte o POC.Ç
5.2. Eines avançades de simulació i anàlisi virtual per avaluar el rendiment i el comportament dels productes. Aplicació de tècniques, com l’anàlisi d’element finits i la simulació multifísica en la validació virtual.
5.3. Exploració de tècniques i equips especialitzats per a la validació i proves físiques de productes lleugers.
5.4. Mètodes de validació i assaig més utilitzats a la indústria.
5.5. Tendències i enfocs innovadors en la validació, com al validació de dades, la simulació de temps real i les proves no destructives.
5.6. Cas d’èxit empresa: AMADE – Josep Costa
Direcció
Xavier Plantà
Enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya. Expert amb més de 35 anys d’experiència laboral. Diplomat en Enginyeria Tècnica Industrial per la Universitat de Catalunya. La seva carrera professional s’inicia el 1984 en el desenvolupament de diverses activitats tecnològiques de l’àmbit industrial en diverses petites empreses.
Posteriorment, esdevé cap del departament de serveis tecnològics de l’àrea d’innovació i tecnologia i director tècnic i coordinador general del departament d’innovació i desenvolupament tècnic a SEAT. Seguidament, va treballar com a director gerent d’operacions i tecnologia de la Fundació Ascamm, on va ser responsable de totes les àrees operatives del centre (Innovació i Desenvolupament, Empreses de Base Tecnològica, Laboratoris d’Atenció i Formació) i tots els aspectes relacionats amb les noves tecnologies. Actualment és director de l’àrea de tecnologies industrials d’Eurecat on coordina 11 unitats tecnològiques de diferents àmbits. Ha participat en més de 25 projectes de recerca com a investigador en cap o coordinador de projectes, i en més de 50 projectes com a investigador associat, amb diferents plans de finançament (públics o privats).
Coordinació
Sílvia Ferrer
Responsable de Programas de Máster y Postgrado y Formación Continua de Eurecat Academy.
Llicenciada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra i Postgrau en Gestió i Direcció d’Empreses.
Compta amb més de 20 anys d’experiència gestionant i coordinant projectes formatius amb empreses, tant a nivell nacional com internacional: participant i donant suport en el seu procés de detecció de necessitats formatives; coordinant el desenvolupament de la seva formació; seguiment del procés d’aprenentatge dels alumnes.
També compta amb experiència coordinant Plans de Formació Sectorials a nivell català i espanyol, desplegant la formació necessària per al sector, implicant a les organitzacions empresarials, les empreses i els treballadors. Experta en formació d’especialització en l’àmbit de la Innovació, soft skills i transformació digital.
En col·laboració amb AMADE:
Anàlisi i Materials Avançats per al Disseny Estructural (AMADE) és un grup de recerca reconegut i consolidat de la Universitat de Girona que compta amb 15 anys d’experiència en l’estudi, la caracterització i l’anàlisi de l’comportament mecànic de materials avançats i estructures.
AMADE desenvolupa projectes en materials compostos en diferents sectors, des d’estructures aeronàutiques fins a la simulació de solucions estructurals en edificis.
El grup participa en el mòdul d’Anàlisi i Disseny en Composites del Postgrau.
Eurecat Academy ofereix formació tecnològica, innovadora i adaptada a la realitat professional en cinc grans àrees de coneixement: formació industrial, sostenibilitat, digital, biotecnologia i innovació i empresa.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com