Venair és una empresa líder en el disseny i la fabricació de tubs flexibles de base elastomèrica per a la indústria farmacèutica, industrial i biotecnològica. Amb seu central a Terrassa i delegacions comercials arreu del món, Venair proporciona solucions personalitzades basades en la funcionalització de silicones i derivats.
Entrevistem a Andreu Fernández, Responsable de Desenvolupament de Negoci a Venair, sobre el potencial i les aplicacions de la silicona en múltiples sectors; abordant quines són les noves tendències i les capacitats d’innovació que té l’empresa pel desenvolupament de nous productes que cobreixin les especificacions tècniques i les necessitats dels clients.
Teniu tres grans línies de negoci dirigides a indústries molt diferenciades: el sector de l’alimentació i farmacèutic, biotecnològic i l’àmbit industrial. Quin tipus de solucions oferiu en cada un d’aquests sectors?
Dins l’àmbit industrial oferim solucions per a motors, especialment pels sistemes de refrigeració, per al sector de l’automoció, ferrocarril i aeronàutic. També toquem temes d’energia com serien mànegues per a turbines eòliques o piles d’hidrogen.
Per altra banda, posem a disposició de la indústria farmacèutica i alimentària solucions personalitzades, des de la concepció a la fabricació del tub optimitzat, per la circulació de fluids o sòlids en línies de producció per tal que el client les pugui instal·lar i connectar directament.
Finalment, recentment, hem obert una àrea de biotecnologia, en la qual proveïm kits fluídics d’un sol ús empaquetats hermèticament per a la producció de medicaments i altres productes farmacèutics fabricats en sales blanques amb certificació ISO7.
Al sector de l’automoció, tenint present l’aposta pel motor elèctric i l’economia de l’hidrogen, cap on creieu que evolucionarà la utilització de tubs de silicona?
Per la mobilitat intra-urbana, nosaltres creiem que l’última milla serà pel cotxe elèctric i un model basat en la compartició temporal del vehicle; mentre que per la mobilitat inter-urbana, caracteritzada per desplaçaments de més quilometratge, el paper recaurà en el vehicle d’hidrogen. Malgrat que amb la implantació a gran escala del vehicle elèctric l’ús de la silicona podria passar a un segon pla, hi ha camp per recórrer i per explorar en els vehicles que utilitzaran la tecnologia de les piles de combustible per funcionar amb hidrogen.
És per aquest motiu que actualment estem en procés de migrar el negoci de la mobilitat tradicional cap a les noves tendències. En aquest sentit, estem treballant en més de deu projectes pel desenvolupament de vehicles amb base a hidrogen i, m’atreviria a dir que com a fabricants, som els més punters en aquesta tecnologia. M’agradaria destacar, especialment, dos projectes en marxa: el primer amb una empresa fabricant de furgonetes d’hidrogen, i el segon, la col·laboració de Venair amb una empresa escandinava especialitzada en vaixells. Ambdós suposen una implicació exhaustiva dels diversos equips de l’empresa per un disseny òptim de peces.
Per les seves propietats, en quins sectors creieu que la silicona tindrà més creixement?
La silicona no és un material nou i fa molts anys que és al mercat. A diferència dels seus inicis, però, les silicones actuals es presenten de forma molt més pura i el seu preu ha baixat, convertint-se en una commodity.
Destaca pel seu elevat grau de flexibilitat i fàcil manipulació, és inert a la majoria de productes químics i molt estable a altes temperatures. Aquestes propietats fan que la silicona sigui un material perfecte per a múltiples aplicacions i sectors que requereixin d’altes prestacions i certificacions, sobretot sistemes d’un sol ús per a la indústria de la salut.
A Terrassa teniu el departament d’innovació de l’empresa, en què esteu treballant?
Exacte. Principalment treballem en el desenvolupament de productes que puguin donar respostes específiques a problemes dels clients. Per exemple, solucions que permetin augmentar la vida útil de productes i que compleixin unes propietats determinades, com podrien ser aquelles que permetin evitar problemes de condensació, que compleixin nous certificats, que facilitin la neteja del producte, etc. Quan detectem una necessitat i veiem que no hi ha cap solució al mercat la desenvolupem. En aquest sentit, som dels pocs fabricants que seguim innovant amb la silicona per millorar-ne les propietats i donar-li valor afegit.
A partir de variants de silicona o barreges amb altres materials, hem desenvolupat productes com Telcra®, un material aïllant i anticondensant per mànegues de silicona que evita la listèria o gotes de condensació quan hi ha diferència de temperatura entre l’interior i l’exterior del tub. Un altre material que voldria destacar, desenvolupat pel departament d’innovació, és l’Abrasil, que és un material innovador amb una gran resistència a l’abrasió.
També estem desenvolupant un material de base elastomèrica per al sector de les piles de combustible, un sector que des de l’empresa es considera estratègic.
A més a més, en paral·lel, estem posant en marxa projectes de robotització per incrementar la competitivitat productiva i poder entrar en nous sectors.
I en el món de la plastrònica, heu explorat la capacitat de la silicona d’actuar com a substrat flexibles?
L’ús de silicones per a aplicacions d’electrònica encara és un camp incipient. En aquest sentit, tenim dins l’empresa un doctorat industrial que investiga el camp de les silicones dielèctriques que poden ser utilitzades per a la fabricació de sensors o circuits electrònics.
En l’àmbit de la innovació, heu col·laborat amb algun altre membre del Clúster MAV?
Sí, recentment hem acabat un projecte amb ONYRIQ pel desenvolupament d’un catèter antimicrobià urinari. Amb el centre tecnològic Leitat també col·laborem habitualment i hem fet diversos projectes d’innovació, un d’ells sobre reciclatge de la silicona.
Quins són els principals beneficis per vosaltres de formar part del Clúster?
El Clúster MAV ens permet trobar sinèrgies amb altres empreses, col·laboracions per a nous projectes i tenir una visió més àmplia del sector dels materials. Gràcies al Clúster, podem conèixer empreses molt potents que tenim a prop i que ens poden ajudar, sense la necessitat de buscar fora.
Sobre Venair
Venair és líder en enginyeria, disseny i fabricació de peces de silicona i solucions flexibles personalitzades. Proporcionen serveis complets per a tota mena d'aplicacions en les indústries farmacèutica, industrial i biotecnològica.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com