Una seixantena de persones es va reunir per a debatre sobre la intel·ligència artificial aplicada al món dels materials els dies 6 i 7 de juny passat en el marc de la IX Immersió Estratègica que es va celebrar a l'Hotel Atenea Port de Mataró.
Maria Josep Riba: "La IA pot transformar molt les indústries de cada a un futur no gaire llunyà"
Ona Bombí, Clúster Mànager del Clúster MAV, va donar el tret de sortida a la trobada afirmant que la IA "és una tecnologia que està transformant la indústria" i que per tant cal "conèixer-la millor i entendre per on començar a aplicar-la".
Maria Josep Riba, presidenta del Clúster, va destacar la importància d'aquesta Immersió per estar dedicada a "un tema molt nou que pot transformar molt les indústries de cada a un futur no gaire llunyà". "La IA pot fer canviar molt el nostre model d’empreses sobretot al món dels materials, basat en l’aprenentatge automàtic que pot fer que en el camp dels materials puguem desenvolupar nous materials que mai havíem imaginat. Podem preveure propietats, optimitzar processos, trobar noves maneres de fer els materials més sostenibles i anar preveient tot el que pot passar darrere", va manifestar.
Francesc Bonada: "Hi haurà una escletxa entre les empreses que aprofitin la IA i les que no"
Francesc Bonada, responsable de la línia d’intel·ligència artificial aplicada en Indústria i Logística d'EURECAT, va pronunciar la conferència inaugural de la Immersió afirmant que "la IA no és una substitució entre persones i IA sinó una col·laboració entre els dos mons". Bonada va insistir que "hem de superar l’escletxa entre els mons virtuals i físics, assegurar una integració natural de les tecnologies de la IA en els diferents fluxos i legislar i avaluar l’impacte a diferents nivells".
Bonada va apuntar que "no hem de tenir por de la digitalització dels processos", sinó que "ha de ser una inversió i un generador d'oportunitats de millora" i apostar per equips multidisciplinaris. "Ens agradi o no la IA ha vingut per quedar-se i hem de pujar el carro. Està canviant la manera com estem interactuant amb el món i hi hem de ser per a no perdre l’oportunitat i per no quedar-nos obsolets", va remarcar, assegurant que "hi haurà una escletxa entre les empreses que aprofiten aquestes dades per ser competitius i els que no".
Jordi Prat: "La IA pot ajudar les empreses a reduir la despesa i a augmentar la qualitat i l'eficiència"
Maria Dolors Núñez, responsable de l’Àrea d’Anàlisi Tecnològic d’ACCIÓ, va introduir les ponències d’exemples d’aplicació de la IA en el sector industrial afirmant que "la IA ho està transformant tot i això no escapa el món industrial i dels materials". La primera de les ponències va anar a càrrec de Jordi Prat, Manager Data Scientist de DRIBIA DATA RESEARCH, un estudi de desenvolupament de solucions de IA a mida.
Prat va insistir en el fet que les empreses han de "pujar un graó més a la piràmide d’explotació de les dades i implementar algoritmes que ens permetin donar resposta a preguntes om ara quant hem de produir el mes que ve o com distribuir l'estoc entre els magatzems". Aquestes empreses, va dir, "estan en una situació favorable per començar l’adopció d’algoritmes d’optimització, automatització o aprenentatge automàtic". Prat va assegurar que la IA "pot ajudar les empreses a reduir la despesa i a augmentar la qualitat i l'eficiència", alhora que "pot millorar la fiabilitat de la maquinària, optimitzar-ne el manteniment, proporcionar valor afegit al client i detectar anomalies automàticament".
Cristina Flores: "La majoria d'empreses estan en la indústria 3.0, no 4.0"
Cristina Flores Ribera, consultora de desenvolupament de negoci de GEPROM (part de Telefónica Tech), va il·lustrar els assistents sobre el bessó digital apuntant que pot provocar "una dràstica reducció del temps i dels errors en els càlculs d'optimització de processos productius". Flores va assegurar que "estem immersos en una evolució cap a la indústria 4.0 mentre la majoria d’empreses estan al pas 1 o 2, a la indústria 3.0".
Josep Anton Farré i Carles Mateu: "Podem tenir un control continu de les dades i incidències i aconseguir un sistema de gestió més eficient"
Josep Anton Farré, Director Tècnic d’URD Group, i Carles Mateu, professor de la Universitat de Lleida, van presentar les patents d’intel·ligència artificial sobre aprenentatge automàtic, que ha reduït en un 3% l'estalvi energètic de l'empresa (que suposa un 32% de la despesa) i la de xarxes neuronals, que està previst que suposo una reducció del 6% del consum energètic.
Farré i Mateu van explicar que a través d'un programari propi poden "comunicar a temps real, tenir un control continu de les dades, aconseguir un sistema de gestió més eficient, controlar incidències i interactuar amb l'usuari".
Miquel Calvo: "Es poden fer proves molt ràpides i amb molt poca inversió"
Miquel Calvo, CIO de BRIOLF Group, va presentar la implementació d'un model basat en la tecnologia GPT per a configurar el producte necessari. Es tracta d'un xat bot que treballa amb la informació de l'empresa per a donar respostes sobre els productes necessaris de forma immediata.
Calvo va indicar que "a dia d’avui existeix la tecnologia per a fer treballar aquests algoritmes a partir de documentació nostra", cosa que segons va dir "no és un projecte de dos o tres anys amb uns nivells d’inversió només a l’abast d’empreses grans", sinó que "amb menys de set setmanes ja teníem la interfície feta per fer proves". "Es poden fer proves molt ràpides i amb molt poca inversió", va dir, remarcant que "extreure informació dels documents de l’empresa no ha costat gens, ha estat molt ràpid".
Victor Muntés-Mulero: "Les eines digitals permeten optimitzar la presa de decisions i millorar la productivitat a temps real"
Victor Muntés-Mulero, cofundador i CEO de BEAWRE, va presentar l'ús de la intel·ligència artificial per a la gestió de riscos en la cadena de subministrament de matèries primeres en el sector de la construcció a partir de l'experiència a CELSA. Segons va exposar, l'objectiu és "facilitar l’automatització de processos i el control de riscos operatius en temps real" a partir de l'ús de diverses eines digitals que permeten "optimitzar la presa de decisions i millorar la productivitat en temps real".
Taula rodona: "S'eliminaran les barreres que impedeixen treure valor a la IA per manca de formació"
Núñez va moderar una taula rodona entre els assistents en la qual es va posar de manifest que cal controlar molt les expectatives ja que amb la generalització de la IA a través del xat GPT hi ha la percepció de la gratuïtat de la IA, cosa que no significa conèixer l’especificitat dels problemes de l’empresa. Els ponents van destacar que la IA anirà a més i ha d'avançar cap a un escenari més clar en què millori l'optimització dels processos empresarials i es consolidi l'ús de les tecnologies al món empresarial.
El debat va concloure afirmant que "veurem una progressió on cada vegada s’eliminin més les barreres que impedeixin que es pugui treure valor a la IA per manca de formació".
Presentació dels Grups de Treball Clúster MAV
La tarda de dijous es va obrir amb l'exposició de projectes presentats als cinc grups de treball. Elena Xuriguera (DIOPMA), va presentar el grup de treball de Manufactura Avançada, Alfonso del Rey (ICMAB) el de Nanomaterials i Nanotecnologies, Mª Eugenia Rodríguez (EURECAT) el de de Materials Lleugers, Esther Galindo (DIOPMA) el d'Economia Cricular i Cristina Casellas (EURECAT) el d'Electrònica impresa.
Posteriorment es va realitzar una activitat de networking en què els assistents van haver de crear en grup projectes innovadors i col·laboratius que incloguessin el suport de la IA. El primer dia va finalitzar amb una activitat de team building que va consistir en un taller de còctels amb un toc d'humor.
Artur Deu: "Tota l’energia ha d’estar enfocada al futur"
La segona jornada la va encetar la ponència inspiradora d'Artur Deu, director general d'IBERSPA, titulada "Ressorgir de les cendres", en què va explicar les claus que van fer que l'empresa es recuperés després d'un incendi que va calcinar íntegrament la companyia l'any 2019.
Deu va afirmar que l'equip va ser el que va permetre tornar a reconstruir-ho tot: "Si tens les persones i els coneixements es pot tornar a ressorgir". "Davant mateix de l’incendi vam llançar entre llàgrimes el missatge 'Això ho reconstruirem'. Vam passar el dol de la situació en quatre hores. A les 10 de la nit ja estàvem organitzat el dia següent. Vam passar de la preocupació a l’ocupació", va explicar, afegint que "havíem d’aconseguir que la gent estigués ocupada".
Segons Deu, "l’incendi és clarament una oportunitat" perquè tot el que no era important es va deixar de banda i es van centrar en l'únic objectiu, que era la recuperació. "Des del minut zero vam cercar el compromís de la gent. Un bon equip motivat no suma, multiplica. Les persones amb iniciativa enfocades a resoldre impulsen els equips", va sentenciar. Alhora, va posar de manifest que "no vam permetre que hi haguessin mirades cap al passat, ja que el passat i el present no es poden canviar", sinó que "tota l’energia ha d’estar enfocada al futur" i per tant "el passat serveix per tenir informació sobre com enfocar el futur".
Una altra de les claus va ser "enfocar molt bé cap on volíem anar", cosa que segon va dir "les empreses haurien de fer constantment" a partir d'un pla estratègic per a planificar accions i coordinar els equips.
Presentació dels nous membres del Clúster MAV
Tot seguit es van presentar algunes de les empreses que s'han incorporat al Clúster MAV en el darrer any. Eduard Sanmartí i Joan Josep Roa van presenta DLYTE Chemicals i GPA Innova, Sanmartí també va presentar PRAQSA, Manuel López de Miguel va presentar el CEMIC, Víctor Seriñana l'empresa emergent Zertifier i Carlos Bernier va presentar SEAT.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com