«Un producte que no encaixi en el concepte d’economia circular no tindrà possibilitats de tirar endavant»

Clúster Mav,

Entrevista a Ernesto Montón, CEO d’Arcesso Dynamics.

Arcesso Dynamics és una pime tecnològica que es dedica a la fabricació de productes de poliuretà a mida. Fabriquen productes amb alts requisits tècnics per als sectors mèdic, aeronàutic i de l'hàbitat, així com productes per a anàlisis biològiques, caixers automàtics, màquines expenedores de bitllets i il·luminació.

Acabeu d’obrir una planta i centre d’R+D  al Parc Tecnològic de Cerdanyola del Vallès. Quin punt d’inflexió marca en  l’evolució de l’empresa? 

A principi d’any hi vam traslladar la part d’oficines i laboratori i la intenció és portar-hi la part de producció abans que s’acabi l’any. Ara encara ho fem des de les naus de Sant Fost de Campsentelles, que mantindrem de manera provisional. La veritat és que és un canvi important, ja que és el resultat d’anys de recerca en una línia de productes que ja estem preparats per treure al mercat. Aquesta fàbrica permetrà produir aquests nous productes, sumats als tradicionals, que comportaran nous clients i nous mercats. Això serà un canvi qualitatiu però també quantitatiu que marcarà un abans i un després a la nostra empresa.

Cap on us ha de portar aquest salt en la  vostra estratègia de creixement?

Ens hem marcat objectius escalables. El primer pas serà posar en marxa tota la fabricació a Cerdanyola i poder mostrar la nostra tecnologia. A partir d’aquí la idea és arribar a acords amb terceres empreses perquè ells puguin fabricar a casa seva. I això tant pot ser a nivell nacional com internacional. Alguns dels contactes realitzats son a nivell internacional, sobretot al mercat comú, però també n’hem fet als Estats Units. La nostra idea és escalar a altres països, primer a Europa i després més enllà.

Què us ha de permetre fer aquest centre  de recerca de nous materials?

Des del dia del naixement de l’empresa hem dedicat recursos a la recerca. El centre tecnològic que hem obert a Cerdanyola realment serà un centre de recerca de materials ja desenvolupats i d’aquells que vinguin. Realment el que volem és ensenyar la tecnologia que hem desenvolupat i interessar nous clients, per tant aquesta planta es transformarà en una mena d’aparador de tecnologia, a més de centre de recerca i de desenvolupament de totes les noves variants. Això serà totalment nou.

Parlant d’R+D, esteu reconeguts pel  Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats com a empresa innovadora i  d’alta intensitat investigadora perquè invertiu més del 10% de la vostra  facturació a recerca. Aquest sempre ha estat punt clau en la vostra estratègia  empresarial?

Totalment. Vam néixer amb això. Fem recerca i després desenvolupem productes per industrialitzar. La recerca està totalment intricada en els nostres objectius i manera de fer. Una cosa porta l’altra, si volem industrialitzar hem de fer recerca.

Quins nous materials i sistemes de  producció heu investigat i desenvolupat? 

Hem desenvolupat uns poliuretans que són de material rígid, que tenen la categoria de superfícies sòlides o solid  surface, com els plats de dutxa, per exemple, que són no porosos i higiènics i no es pinten. Hem satisfet una necessitat que fins ara no estava coberta a nivell de mercat. Hem desenvolupat el concepte solid surface però amb els avantatges del poliuretà. Té unes característiques que superen les actuals perquè no cal treballar a trossos sinó que treballem a partir de motllos que ens permet tenir la peça acabada. Gràcies a això podem oferir unes millors qualitats de producte perquè totes les peces són iguals. Des del punt de vista econòmic és un canvi de paradigma.

Esteu aplicant l’economia circular en  els poliuretans. El futur passa per aquí?

Totalment. No entenem una empresa que no desenvolupi un producte des d’aquest concepte. Penso que si no tens un producte que encaixi en el concepte d’economia circular no tindrà possibilitats de tirar endavant. La societat va cap aquí i a més ho necessitem. És cabdal.

Quin recorregut heu fet i quant queda  per fer en aquest àmbit?

Nosaltres estem treballant en dues línies per aconseguir que el poliuretà pugui encabir-se en aquest concepte: una és el procés per descompondre químicament el producte i tornar a tenir així una nova matèria primera -projecte que estem treballant amb diferents empreses- i l’altra és la trituració dels materials, estratègia que ja tenim més desenvolupada. Convertim els materials en pols i el podem incorporar fàcilment als poliuretans actuals. Aconseguim així una matèria primera idèntica a l’original, més econòmica i amb les mateixes propietats.

Parleu-nos d’altres projectes  d’investigació que tingueu en marxa.

Un projecte d’investigació és seguir desenvolupant el producte per a l’economia circular, que continua en marxa. Ara hem acabat un projecte consorciat amb el centre tecnològic AIMPLAS del País Valencià i el centre tecnològic GAIKER del País Basc, juntament amb dues empreses més, que es va acabar a final d’any. I ara hem sol·licitat participar a un projecte europeu. També hem desenvolupat projectes continuadors del solid  surface.

Quin és el projecte que heu presentat a  Europa?

És un projecte de desenvolupament empresarial del solid surface que hem presentat al programa Horizon de la Comissió Europea. Es van presentar milers de projectes i se n’han preseleccionat poc més de 200. Estem molt contents d’haver arribat a l’última fase.

Si us concedeixen els ajuts, serà un salt important.

I tant. És un projecte amb una inversió molt gran que ens ajudaria a consolidar-nos i a seguir investigant. Ens ajudarien econòmicament i també ens situarien al mapa com a empresa seleccionada per la Comissió Europea.

En els vostres dotze anys de recorregut  empresarial, en què han millorat les propietats del producte?

En el nostre procés de recerca per fer un producte sòlid i alhora lleuger hem aconseguit desenvolupar una part sòlida i una part feta d’espuma a la mateixa peça, de manera que si la talles té dues cares, com un sandvitx. Ho hem aplicat al producte tradicional i hem aconseguit que amb la mateixa mida la peça tingui unes característiques molt superiors a l’estàndard. Estem aportant un producte sandvitx per fer peces de poliuretà tradicional i sense sobrecost per als clients.

A banda d’això, teniu convenis de col·laboració amb universitats i centres de recerca. És important mantenir un  contacte estret amb la recerca acadèmica?

Evidentment, és cabdal. No podem estar d’esquena al coneixement que hi ha als centres tecnològics i universitats. Seria absurd. Mantenim una interacció intensa amb els centres tecnològics i això ens beneficia. Ens ajudem entre tots.

Catalunya és un país punter en aquest  aspecte?

Jo diria que sí, però no ens hem d’adormir. Em sento molt a gust amb el talent que tenim al nostre entorn, però tots els països comencen a entendre que la recerca és imprescindible per avançar.

Quines millores us ha permès implementar la introducció de la tecnologia en la fabricació de motllos?

Ha estat cabdal. Som una empresa química amb laboratori però tota la maquinària i motllos per fer el procés de fabricació d’una peça de poliuretà ho hem desenvolupat nosaltres.

Parleu-nos dels vostres clients. Quin és el seu perfil? Fins a quin punt els podeu oferir un producte específic? 

Hem anat donant servei a clients les produccions dels quals no eren massives. Parlem d’empreses que fan entre 100 i 500 equips, que no poden invertir en un motllo d’injecció de plàstic però que tenen un producte de molt valor afegit. Tenim clients com Grifols, que necessiten equipament de laboratori; Fujitsu o Caixabank, per a qui fem les carcasses de color groc dels caixers automàtics. També treballem amb empreses del sector del mobiliari de la llar (plats de dutxa, piques, cuines...) i de l’immobiliari urbà, ja que el solid surface és molt adequat per a l’exterior. Són clients amb un producte que demana moltes prestacions i un bon acabat, resistència a l’impacte i a la calor. Nosaltres hem adaptat el poliuretà tradicional a aquestes característiques.

De quines fites assolides esteu més  orgullós?

Estic content amb el concepte general. És veritat que quan la Comissió Europea, que en general és un organisme restrictiu i escèptic, et diu oficialment que el teu projecte és molt bo, això ens apuja l’autoestima. Parlant més en concret, haver desenvolupat el solid  surface possiblement sigui unes les fites més atractives que hem aconseguit. Fer una patent és una cosa molt complicada i nosaltres ho hem aconseguit. Que ho concedeixin vol dir que ningú ha fet una cosa així abans. És un reconeixement internacional. Hem patentat a tot Europa i gran part del món i estem molt contents que un país summament restrictiu com, per exemple, és el Japó ens hagi concedit una patent.

Compteu amb una plantilla formada per 27  treballadors. Les perspectives de creixement que heu dibuixat inclouen també un  augment de la plantilla?

Sí, en funció de com evolucioni el mercat, calculem que en dos anys passarem de la setantena. Podem multiplicar per tres el nombre de treballadors en un termini curt de temps. Serà tot un repte, però tenim un equip de gent preparat per afrontar-ho.

Quin és el perfil tècnic dels vostres  treballadors?

El personal productiu i els operaris venen de formacions professionals, després hi ha la part formada per gent que ve del sector químic i que ens ajuden molt amb la feina de laboratori i la part tècnico-mecànica formada per enginyers i gent més avesada a la tècnica mecànica i a la fabricació de motllos.

Sou socis del Clúster MAV des de l’any  2015. Què us ha aportat formar part del Clúster durant tots aquests anys?

Ens ha aportat conèixer molta gent i això ens ha anat molt bé. Hem pogut tractar amb empreses amb qui compartim la motivació per la recerca i la innovació. El Clúster MAV és un clúster diferent dels altres perquè és summament transversal. Hi ha empreses del sector químic, ceràmic, metal·lúrgic... Aquesta transversalitat és cabdal perquè es tradueix en més coneixements i ens permet col·laborar entre nosaltres.

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies