Un centenar de persones participen al NanoDAY organitzat pel Clúster MAV

Ona Bombi,

Prop d’un centenar de persones van participar aquest dilluns 9 d’octubre al NanoDAY organitzat pel Clúster MAV amb motiu del  Dia Internacional de la Nanociència i la Nanotecnologia. Durant la jornada, que es va celebrar a la Facultat de Física i Química de la Universitat de Barcelona, es van presentar tendències, casos d’èxit i experiències d’aplicació de la considerada una tecnologia clau per a la indústria del segle XXI.

Ona Bombí, Clúster Manager del Clúster MAV, i Guillem Aromí, director de l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat de Barcelona (IN²UB), co-organitzador de l’acte, van inaugurar la sessió, que va arrencar amb la presentació de les tendències i el mapeig de l’ecosistema de la nanociència i la nanotecnologia a Catalunya, a càrrec Maria Dolors Núñez, líder d’equip d’anàlisi i detecció d’oportunitats tecnològiques d’ACCIÓ.

Un territori pioner

Segons va destacar Núñez, “l’ecosistema de la nanotecnologia a Catalunya té un gran potencial i és molt dinàmic”, atès que convergeix amb àrees diverses, com les de l’electrònica, la biotecnologia i els materials, i uneix al seu entorn centres tecnològics i instituts de recerca, universitats, associacions i administració pública.

Núñez va aportar algunes dades que situen Catalunya com un territori pioner en el camp de la tecnologia: hi ha 107 empreses que s’hi dediquen (el 62% de les quals són pimes), que generen 779 llocs de treball i 430 milions d’euros.

II Llibre Blanc de les Nanotecnologies

Jordi Díaz-Marcos i Joan Mendoza, professionals dels Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB) i de l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat de Barcelona (IN²UB), van presentar el II Llibre Blanc de les Nanotecnologies, un document de posicionament sobre un camp multidisciplinari tan disruptiu com el de les nanotecnologies i la repercussió que tenen en aspectes ètics, socials, legislatius, econòmics i educatius.

Presentació del Nanohub.cat 

Magdalena Valldosera, Project Manager del Clúster MAV, i Alfonso del Rey, responsable de transferència tecnològica de l’ICMAB, van ser els encarregats de presentar el NanoHUB.cat, la primera plataforma que servirà per a connectar totes aquelles organitzacions del país que es dediquin o estiguin relacionades amb la nanotecnologia. L’objectiu del projecte gestionat pel Clúster MAV és incrementar la capacitat i competitivitat dels ens implicats.

Totes aquelles entitats dedicades a la nanotecnologia que vulguin oferir les seves capacitats o que cerquin solucions a reptes o suport extern per a cobrir una necessitat nanotecnològica, poden posar-se en contacte amb el NanoHub omplint el formulari que trobaran a la pàgina web.

Claudio Roscini (FutureChromes): “La societat té un pacte verd amb el futur”

La segona part del NanoDAY va comptar amb diverses presentacions de casos d’èxit d’aplicació en sectors transversals per part de cinc empreses: FutureChromes, Molecular Gate, ColorSensing, Avanzare i Ecopol Tech.

Claudio Roscini, cofundador i CTO de FutureChromes, va presentar l’activitat d’aquesta spin-off de l’ICN2 que desenvolupa nous nanomaterials fotocròmics de resposta ràpida i més estabilitat per a aplicacions en superfícies transparents i patrons impresos. Roscini va defensar la nanotecnologia com un negoci d’èxit atès que de la ciència ha passat al món de l’empresa amb millores tècniques, una cartera de clients de tot el món i la contractació de professionals. “La societat té un pacte verd amb el futur; nosaltres l’afrontem amb intel·ligència”, va apuntar.

Jose Moncayo (Molecular Gate): “Les vendes farmacèutiques falses són 57.000 milions més altes que el narcotràfic”

Jose Moncayo, CEO de Molecular Gate, una spin-off de l’ICMAB-CSIC que ofereix solucions per lluitar contra la falsificació, especialment en el sector sanitari, va presentar els productes que han desenvolupat, adaptant-se a cada àmbit. A tall d’exemple, va apuntar que “les vendes farmacèutiques falses són 57.000 milions més altes que el narcotràfic” o que “l’impacte financer dels productes de moda falsos està estimat en un 7,8% del negoci total”.

María Eugenia Martín (ColorSensing): “Cada any es perden o malbaraten aliments per valor de 990.000 milions de dòlars”

María Eugenia Martín, confundadora i CEO de ColorSensing, una spin-off de l’IN²UB que desenvolupa aplicacions de sensòrica basades en la mesura del color, va afirmar que “cada any es perden o malbaraten aliments per valor de 990.000 milions de dòlars”, un terç del total. Per combatre aquest problema de malbaratament, han desenvolupat una solució anomenada FoodSensing que ajuda fabricants i minoristes d'aliments a reduir el malbaratament d'aliments i garantir la seguretat alimentària, augmentant-ne la rendibilitat gràcies a un indicador de frescor d'aliments digital i assequible.

Elvira Villaro (Avanzare): “Tenim una àmplia experiència en el desenvolupament innovador basat en nanoproductes”

La taula rodona de casos d’èxit empresarials també va comptar amb l’aportació d’Elvira Villaro, CTO d’Avanzare, una empresa que ofereix nanomaterials d'alt rendiment i solucions basades en nanotecnologia a tot el món. Villaro va destacar que tenen “una àmplia experiència en el desenvolupament innovador basat en nanoproductes en diferents substrats, com cautxú, plàstic, termoestables, vernissos, cartró, tèxtil, etc.”.

David Bueno (Ecopol Tech): “La nanotecnologia ens ajuda a tenir més qualitat de vida”

Finalment, David Bueno, project manager TCLF Poluymers Sector d’Ecopol Tech, va explicar que es dediquen a la investigació, desenvolupament i fabricació de polímers avançats amb un enfocament especial en ciència col·loïdal i nanotecnologia de poliuretans i poliurees. Segons va assenyalar, “la nanotecnologia està present en moltes àrees de la vida quotidiana”, de manera que a partir del desenvolupament de nous materials, cada cop més sofisticats, “ens ajuda a tenir més qualitat de vida”.

Virginia Greco, escriptora científica i membre de l’equip de comunicació de l’ICN2, va moderar la taula de debat amb els sis casos empresarials d’èxit i les aportacions del públic, com per exemple les aportacions potencials de la nanotecnologia en camps com el de la sostenibilitat.

Podeu consultar totes les presentacions al document que trobareu a l'enllaç de sota.

Recursos

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies