El Clúster MAV ha celebrat la seva primera jornada ‘solucionadora’ per conèixer les capacitats d’empreses membres del clúster. Aquesta ha estat focalitzada en la presentació de solucions en recobriments i tractaments superficials per mètodes físics del Grup Briolf, TMComas i Flubetech, que donen resposta a problemàtiques tals com la corrosió, el desgast, l’adherència, la biocompatibilitat i l’estètica.
“El camp dels recobriments i tractaments superficials està en expansió i constant innovació per a l’obtenció i millora de materials amb majors capacitats, tant mecàniques com decoratives”, explica Dolors Pla, Cluster Manager-CEO del Clúster MAV.
Els recobriments superficials són una solució que modifica les característiques o acabats de la superfície d’un material sense afectar la seva composició, però millorant-ne les seves propietats finals. “La gran varietat d’aplicacions que sorgeixen cada dia des de diferents sectors industrials ha posicionat aquestes solucions dins la indústria”, afegeix Pla.
La jornada ha comptat amb experts en recobriments per mètodes físics: Lluís Martínez, director tècnic del Grup Briolf, Jaume Nin, director tècnic de TMComas, i Francesc Montalà, director tècnic de Flubetech, representants de tres empreses membres del clúster, i Dolors Pla, Cluster Manager-CEO del Clúster MAV, com a moderadora de la sessió.
El sistema Disolac és una pintura homologada que protegeix les superfícies de la corrosió. La solució consta de dues capes d’imprimació (una primera capa epoxi o alquídica i una segona capa polimeritzada que pot ser de poliuretà, acrílic o acrílic-polièster) i un acabat final que permet donar qualsevol coloració a la superfície.
“La capa polimeritzada s’escull en funció de les propietats finals que se li vulguin aportar a la peça, com la resistència als agents químics, als rajos ultraviolats, a les condicions de la intempèrie o a l’abrasió”, explica Lluís Martínez, director tècnic del Grup Briolf.
Aquest sistema també permet la incorporació d’un additiu que protegeix les superfícies dels graffitis o d’altres pintades. Es tracta d’un recobriment amb una tensió superficial molt baixa que evita que qualsevol altra pintura s’hi adhereixi. “En cas de voler repintar una peça recoberta amb el producte anti-graffiti, aquesta es pot polir amb facilitat per eliminar la capa protectora i pintar-hi al damunt”, detalla Martínez.
D’altra banda, el sistema Disolac aporta valor estètic a les superfícies recobertes, ja que millora l’aspecte del producte i permet acabats diferenciats (mat, brillant, texturat, etc.) en infinites variacions de colors. Entre els seus principals sectors d’aplicació es troba el sector de l’automoció, la cosmètica i la perfumeria.
Figura 1. Vista de diferents aplicacions del sistema de pintura Disolac sobre plàstic, vidre i metall. Font: Grup Briolf
TMComas ofereix dues solucions de recobriments per combatre, respectivament, la corrosió i el desgast: el sistemaLaser Cladding i la tecnologia de projecció tèrmica HVOF-APS. El Laser Cladding és una tecnologia homologada i automatitzada que permet obtenir recobriments soldats a la superfície base, mitjançant un feix làser d’alta energia que fon pols focalitzada a la superfície del material base.
“D’aquesta manera es generen cordons solapats de gran qualitat i amb alta precisió”, detalla Jaume Nin, director tècnic de TMComas. “La solució proporciona una soldadura menys invasiva en comparació a altres disponibles al mercat. Els materials d’aportació utilitzats per aquesta tecnologia ofereixen una gran resistència a la corrosió”, afegeix.
La protecció de pistons hidràulics per combatre la corrosió de l’aigua marina, la cobertura protectora d’aparells per a la corrosió química, o la protecció contra la corrosió de gasos de procés per a un cremador de refineria, són exemples de la seva aplicació.
Figura 2. Procés de la tecnologia Laser Cladding per la millora de la resistència a la corrosió. Font: TM COMAS
Per contra, la projecció tèrmica HVOF-APS és una tecnologia de superfície que permet obtenir recobriments prims d’alta resistència al desgast a partir d’un material en forma de pols o fil. “Gràcies a l’acció combinada de temperatura i acceleració de partícules es crea un feix que incideix sobre la superfície a recobrir i s’hi adhereix de manera mecànica”, explica Nin.
La projecció tèrmica permet una gran varietat de recobriments (ceràmics i metàl·lics, principalment) i entre els seus avantatges es troben l’aportació mínima de calor al substrat, la possibilitat de fer recobriments in situ i a superfícies interiors de peces. Aquesta tecnologia té moltes aplicacions al món industrial, com, per exemple, en plantes químiques o refineries.
Les tecnologies PVD (Physical Vapor Deposition) i HFCVD (Hot Filament Chemical Vapor Deposition) presenten un gran potencial per conferir propietats anti-desgast, anti-adherència i de biocompatibilitat a les superfícies.
Ambdues permeten obtenir recobriments micromètrics certificats per a eines quirúrgiques, implants i pròtesis, ja que es tracten de solucions biocompatibles, a més d’oferir prestacions mecàniques millorades.
La tecnologia PVD, enfocada al desgast, es basa en evaporar un metall per mitjans físics i fer-lo reaccionar amb un gasper obtenir un compost ceràmic que s’adhereix a la superfície final. “S’obté un recobriment molt prim, d’alta duresa i densitat que aporta una gran resistència al desgast abrasiu, adhesiu i de temperatura”, explica Francesc Montalà, director tècnic de Flubetech,
La tecnologia CVD, per la seva banda, es basa en fer reaccionar precursors químics en estat gasós, per exemple metà i hidrogen, que reaccionen i permeten, en aquest cas, l’obtenció d’enllaços de carboni de tipus diamant.
Figura 3. Imatges de peces recobertes amb la tecnologia PVD i HFCVD. Font: Flubetech
Per abordar l’adherència i els problemes de fricció, Flubetech proposa els recobriments tipus DLC (Diamond-Like Carbon) i PCD (Polycrystalline Diamond), ja que aporten un coeficient de fregament molt baix i eviten que l’adherència d’altres materials.
Els sectors principals d’aplicació dels recobriments de Flubetech són el metall-mecànic per a eines de tall, motlles i matrius, implants pel sector mèdic i eines quirúrgiques i motlles i components en maquinària del sector de l’alimentació, farmacèutic i químic.
Consulta a l’Espai soci la presentació de la sessió i gravació
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com