Publicat a data de 26/03/2020. Última actualització 03/05/2020. Aquest article s’anirà actualitzant a mesura que sorgeixin noves iniciatives.
Socis del Clúster de Materials Avançats de Catalunya han posat a disposició tota la seva capacitat industrial i coneixement a les necessitats sanitàries actuals per a fer front a la situació de pandèmia actual provocada pel COVID-19.
Iniciatives per a la impressió 3D de material sanitari, així com el desenvolupament de solucions per a un diagnòstic més ràpid del coronavirus han sorgit en les últimes setmanes. Per altra banda, múltiples socis del Clúster han posat a disposició del Ministeri d’Indústria la seva infraestructura i fungibles per a la fabricació de mascaretes o peces.
L’equip humà del Clúster MAV, alineats amb aquesta necessitat, ha llançat una crida a les empreses. A dia d’avui, el Clúster MAV coordina i identifica proveïdors de subministrament de matèria primera per la impressió 3D de peces pel sistema sanitari, així com explora altres sistemes de fabricació complementaris, i cerca materials alternatius per la fabricació de filtres i mascaretes sanitàries.
L’ICN2 desenvolupa un xip biosensor per diagnosticar el coronavirus en 30 min
L’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia ha rebut finançament urgent de la Comissió Europea per al desenvolupament d’un xip biosensor molt econòmic que permetrà diagnosticar el virus en 30 minuts.
La solució consisteix en depositar concentracions molt petites de saliva o sang sobre un nano xip de tres centímetres de longitud. Si la mostra del pacient conté el virus aquesta s’unirà als anticossos basats en partícules d’or situats sobre el xip.
El grup de treball preveu posar a punt el test en el termini d’un any, després de comprovar que sigui tant eficaç com la prova actual per detectar el nou coronavirus, que tarda 4 hores i s’ha d’enviar a laboratoris especialitzats.
AMES i Intech3D, units a la iniciativa 3D Printing COVID-19
Intech3D, Ames Sintering participen, juntament amb altres empreses expertes en Impressió 3D, al grup de treball “3D Printing COVID-19 Task Force”, que té per objectiu coordinar a nivell nacional la falta de material sanitari en hospitals utilitzant tecnologia d’impressió 3D.
Intech3D ha posat en marxa 15 impressores 3D amb capacitat de fabricar qualsevol material sanitari per a la impressió de mascaretes, viseres, respiradors i altres materials per evitar la propagació del coronavirus. Ames també ha posat a disposició de la iniciativa les seves màquines d’impressió i fungibles.
Més de 50 empreses responen a la crida del Clúster MAV
L’equip humà del Clúster MAV ha llançat una crida a les empreses que disposin d’equips d’impressió i material fungible. Més de 50 empreses, autònoms i particulars amb més de 120 equips d’impressió han respost a la crida, entre els que s’inclouen els membres Drukatt, Lubrizol, Intech3D, Ames, ICMAB-CSIC, el Campus Compòsits de la UdG, UPC i Eurecat.
Per tal d’unir esforços i operar de la manera més efectiva possible, el Clúster s’ha coordinat amb: el grup 3D Printing COVID-19 (plataforma que gestiona les capacitats i necessitats en impressió 3D), el Parc Taulí de Sabadell (que du a terme la validació dels models a imprimir), i el Col·legi de Metges de Barcelona (que és el responsable de recollir al material imprès i distribuir-lo als centres sanitaris).
Leitat dissenya un respirador amb impressió 3D
Leitat, conjuntament amb el Consorci de la Zona Franca Leitat, el Consorci Sanitari de Terrassa i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell han dissenyat un respirador imprès en 3D que es podria començar a produir per posar a disposició del sistema sanitari a partir de la setmana que ve.
El respirador ha estat dissenyat per Leitat, que ha simplificat al màxim el seu disseny i components per aconseguir un dispositiu mèdic robust i de menor complexitat per a fer més fàcil la seva complexitat a gran escala.
ElixPolymers dona matèria primera ABS biocompatible per a la fabricació de productes sanitaris
ElixPolymers ha decidit donar la quantitat necessària de matèria primera ABS medical bicompatible per a la fabricació de filaments 3D per a la impressió via tecnologia FDM de mascaretes, ventiladors per hospitals i altres dispositius mèdics. El material que ofereix ElixPolymers ja ha passat els tests de biocompatibilitat ISO10993 i, per tant, és un material idoni per aplicacions mèdiques.
Per tal de materialitzar la iniciativa, ElixPolymers, amb col·laboració amb el Clúster MAV i IDIA, s’ha coordinat amb empreses transformadores de gransa a monofilament per impressió 3D, per tal de garantir el subministrament del material. A partir del fil en bobina fruit de la gransa oferta per ElixPolymers ja s'han fabricat les primeres unitats de videres amb tecnologia 3D.
Eurecat facilita assajos per a la validació de mascaretes
El centre tecnològic Eurecat facilitarà la realització d’assajos de validació de mascaretes per garantir la seva eficàcia a nivell de filtració bacteriana, de respirabilitat i de neteja microbiana. D’aquesta manera, el centre dona resposta al gran número d’iniciatives d’empreses, entitats i particulars per a la fabricació de mascaretes, que es troben amb la impossibilitat, fins al moment, de garantir la seva eficàcia i nivell d’adequació.
Les anàlisis es basaran en les normes UNE-EN 14683:2019+AC:2019 i UNE-EN 149:2001+A1 facilitades per AENOR i tindran com objectiu determinar si els teixits i els filtres de les mascaretes ofereixen les garanties de seguretat establertes d’acord amb les especificacions alternatives a les mascaretes EPI amb marcat CE europeu, publicades en el Boletín Oficial del Estado el passat divendres 20 de març.
Per altra banda, Eurecat, conjuntament amb Nissan l’Hospital de Sant Pau i l’enginyeria QEV Technologies han desenvolupat el respirador Q-Vent per a la seva utilització a les UCIs hospitalàries per tal de pal·liar la manca d’equips generada pel Covid-19 a tot el món, el disseny del qual està pensat per contribuir a l’abastament dels països emergents, donades les seves prestacions a nivell d’accessibilitat, flexibilitat i fiabilitat.
En relació amb el COVID-19, el centre també ha assajat amb èxit en els seus laboratoris de Manresa el funcionament del sistema que ha desenvolupat l’empresa E. Vila Projects, de Sant Fruitós de Bages, per a la desinfecció de les mascaretes FFP2 i FFP3.
Condals Group ofereix el seu equipament GOM per escanejar productes sanitaris per a la seva posterior impressió en 3D
Condals Group posa a disposició el seu equipament especialitzat GOM per a l’escaneig de productes sanitaris i l’obtenció d’arxius STL per a la seva fabricació via impressió 3D. Aquesta tecnologia ofereix la possibilitat d’obtenir coordenades 3D exactes i traçables en un arxiu STL a partir d’escanejar una mostra del producte que es vol imprimir.
El Campus Compòsits de Girona i Polinter col·laboren amb el grup #CoronavirusMakers
Els grups de recerca AMADE, GREP i LEPAMAP del Campus Compòsits de la UdG, han posat els seus recursos de fabricació additiva (impressores 3D, materials i extrusora de filament) a disposició del grup #CoronavirusMakers de Girona per tal de contribuir a l'abastiment de viseres per al personal sanitari.
Per altra banda, Polinter ha compartit la seva expertesa en materials plàstics per identificar proveïdors de materials que puguin ser adequats per a la fabricació de mascaretes. En aquesta línia, ha facilitat gomes per les mascaretes impreses dins d'aquesta comunitat de makers.
CIT-UPC llança una plataforma virtual per atendre demandes de tecnologia pel COVID-19
La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) posa en marxa, mitjançant el Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT UPC), una plataforma virtual per atendre la demanda de tecnologia provinent d'entitats, professionals de la salut i empreses, i oferir solucions i capacitats tecnològiques dels centres de recerca de la UPC.
La UPC, com a font de coneixement i tecnologies amb un elevat impacte social, vol col·laborar donant solucions en R+D a les empreses i institucions a partir del seu coneixement, mitjançant els més de 200 centres de recerca on hi treballen investigadors i investigadores experts en àmbits com els materials avançats, la intel·ligència artificial o la manufactura avançada, entre d'altres.
DICOMOL fabrica un motlle per a la manufactura de suports de viseres protectores en 8 dies
El passat 30 de març, DICOMOL va rebre una petició d'un client per a la fabricació d'un motllo per poder fabricar suports de viseres per injecció. En només 8 dies, l'equip humà de l'empresa ha adaptat un portamotllos existent i optimitzat el disseny de la visera per facilitar la seva industrialització i obtenir el màxim d'unitats possibles en el mateix motlle.
Veure video resum a continuació:
Identificació de materials innovadors per a la fabricació de mascaretes
El Clúster MAV, MaterFAD i Eurecat estan treballant paral·lelament en la identificació d’empreses que puguin proporcionar i validar materials alternatius al material Teixit No Teixit (TNT), per a la fabricació de productes sanitaris d’un sol ús, com bates, peücs, mascaretes, entre altres.
Si teniu o coneixeu solucions de materials/acabats innovadors que permetin frenar la propagació del COVID-19, poseu-vos en contacte amb nosaltres a dpla@clustermav.com
Participació a les sessions de l'European Alliance Cluster
Estem participant activament a les sessions proposades per l’European Alliance Cluster, que tenen com a finalitat identificar necessitats i reptes derivats de la pandèmia a nivell Europeu, i mantenim un contacte directe amb més de 30 empreses no
membres, donant visibilitat al clúster i a la seva missió d’innovar en el sector dels materials.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com