El projecte Smart Battery Case és una aposta per la recerca i desenvolupament de caixes de bateries més eficients i avançades amb nous materials, per al transport naval. Des de 2022, les empreses Compoxi, Cooling Photonics, Rotimpres i Solar Box, amb la coordinació i suport de les entitats acreditades com AEI – Agrupacions Empresarials Innovadores Clúster de Materials Avançats de Catalunya i Packaging Cluster, treballen unides per a impulsar la electromobilitat (o l'ús de vehicles elèctrics) amb el projecte Smart Battery Case.
El primer pas del projecte, en el qual Solarbox ha tingut un paper important, ha estat l'anàlisi previ del mercat actual, per conèixer les característiques òptimes actuals de les bateries, i valorar les possibilitats de millora, definint així les necessitats tècniques i tecnològiques del projecte.
Amb aquestes dades, es va començar el procés de disseny estructural de la caixa de bateria, destinada a vaixells i transport naval.
Ara, Cooling Photonics es troba desenvolupant un sistema amb el qual refrigerar la bateria per a allargar-ne la vida útil, les seves prestacions i evitar qualsevol avaria. Amb això, Rotimpres s'encarregarà de la integració sensòrica en l'estructura de la caixa que garantirà la gestió en temps real del sistema des d'altres dispositius connectats, així com la integració d'un calefactor per a millorar l'eficiència de la bateria durant les arrencades en fred. Els sistemes dels sensors s'integraran en el material de la caixa a través de l'electrònica impresa, un tipus de fabricació additiva en la qual s'imprimeixen materials avançats com a tintes conductives per a fabricar dispositius electrònics prims i lleugers.
Compoxi realitzarà la validació final i l'avaluació de les dades, resolent així si s'ha aconseguit l'ús de materials funcionalizados aplicats a caixes de bateries, amb els quals fer tasques de comunicació, control actiu i passiu de temperatura i gestió integral de la caixa.
El resultat esperat de Smart Battery Case és la creació d'un coneixement replicable al sector naval i a la resta d'indústries sobre la incorporació de tecnologies com la fabricació additiva o els sensors i sistemes embeguts per a una gestió millor i més eficient de les bateries.
El projecte ha comptat amb una subvenció de 228.418 € del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme sobre un pressupost de 287.000 €, un finançament que ajudarà a aconseguir un model basat en la electromobilitat –o com utilitzar les noves tecnologies per a una major eficiència energètica- a través de la cooperació entre empreses i sectors connectats.
El projecte Smart Battery Case ha estat finançat pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme a través del programa de suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb l'objectiu de millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com