Prop de 40 persones participen a la jornada “Sostenibilitat en compòsits: reptes i oportunitats” a la Universitat de Girona

Clúster Mav,

Prop de 40 persones persones es van aplegar dimecres 13 d’octubre a l’Auditori Giroemprèn del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona per a participar a la jornada “Sostenibilitat en compòsits: reptes i oportunitats”, organitzada pel Clúster MAV i el Campus Compòsits UdG i amb el suport d'ACCIÓ.

Josep Costa, director científic del  Campus Compòsits UdG, va pronunciar una conferència per explicar la sostenibilitat en materials compostos. Va analitzar la despesa energètica dels diferents materials i la seva sostenibilitat. En aquest sentit, va remarcar que el ciment és el material que més contribueix a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (un 5,2% del total). Pel que fa a l’energia que es necessita per obtenir el materials, va posar com a exemple que per fer les 32 tones de material compost d’un Boeing 787 calen 25,6 TJ, és a dir el consum energètic de 3.000 llars durant tot un any.

“Els materials compostos no són sostenibles”

Per altra banda, va explicar que el 100% de materials compostos s’enterren, no es reciclen, i va remarcar que cal fer servir recursos finits a partir de fons renovables. “Fomentar la reutilitzar serà clau en els propers 30 anys”, va afirmar, ja que “els materials compostos emprats actualment no són sostenibles”. De fet, va destacar que l’automoció “no farà servir materials compostos fins que no tinguem solucionat el reciclatge de materials” i va afirmar que el camí és cercar solucions d’origen renovable en fibres i matrius.

“La despesa energètica per kg de material compost és enorme i això no sembla tenir solució”, va manifestar. En aquesta línia, va posar en relleu que “la disminució d’emissions de gasos d’efecte hivernacle només pot venir de la transició energètica cap a fons renovables”.

Exemples pràctics en empreses i centres tecnològics

La jornada del Clúster MAV va servir per conèixer aplicacions d’èxit reals en empreses i centres tecnològics. Responsables de Compoxi, Eurecat, Bcircular i Blackfabric van explicar la seva experiència en el camp dels compòsits.

Marc Gascons, director general de Compoxi, una enginyeria dedicada al desenvolupament i fabricació d'elements estructurals avançats en materials compòsits i estructures híbrides, va afirmar que els materials que fan servir no són sostenibles tot i que “hi ha tendències al mercat que es van obrint camí”. On sí que s’incideix és en els processos, que “han rebut una clara millora en els últims anys”. Així, va explicar que “tothom prioritza les prestacions finals del producte davant d’introduir materials sostenibles”.

“La nostra principal manera de col·laborar és intentant millorant les prestacions finals del producte” ja que actualment “no hi ha interès en la sostenibilitat del material i el procés” i per tant sempre es prioritzen les prestacions.

Ma. Eugenia Rodríguez, directora de la Unitat de Compòsits d’Eurecatva donar a conèixer l’experiència de l’empresa en l’ús de compòsits des de la fabricació al producte final tenint en compte que “el 100% dels processos tenen algun component de sostenibilitat”. Segons va exposar, el centre té en compte la sostenibilitat en tot el procés de fabricació d’una peça de compòsits: des del disseny dels motllos, la utilització de multimaterials, el disseny de peça, la introducció d’eletrònica impresa per la reducció de pes de la peça, l’optimització del temps de cicle, etc. Rodríguez va exposar diferents projectes en desenvolupament on s'utilitzen materials reciclats per obtenir nous compòsits. 

Oriol Grau, director general de Bcircular, va assegurar que tot i que a dia d’avui encara no es fan servir materials sostenibles, la tendència a Europa és començar a exigir-ne la incorporació. Tot i així, va destacar que “el reciclatge dels compòsits és molt difícil perquè és un material complex i extremadament resistent”. Grau va explicar que l’objectiu de l’empresa és crear materials avançats a partir de residus compòsits i que, en concret, se centren en el reciclatge de la fibra de carboni a partir d’una tecnologia pròpia sense, encara, capacitat industrial.

Finalment, Marina Ginestà, responsable de producte de Blackfabric, va exposar quin tipus de processos duu a terme l’empresa per tal de reduir el consum energètic i com hi incideixen els diferents tipus de materials. D’aquesta manera, va destacar que han apostat per processos més automatitzats i que això els ha permès fabricar de manera més eficient. Blackfabric ofereix solucions tèxtils i fibres de reforç per a materials compostos, com fibre de carboni, lli i teixits elaborats a partir de fibres reciclades.

Mapa d’empreses del sector dels compòsits

Durant la sessió es va presentar la iniciativa “Qui és qui en compòsits a Catalunya”, un mapa que pretén donar visibilitat a totes les entitats catalanes que es dediquen al sector dels compòsits. La gestora de projectes Isabel Bagudanch, de la Universitat de Girona, va presentar el projecte, que alhora que vol identificar el màxim nombre d’empreses del sector, pretén fomentar la col·laboració dels diferents agents i detectar les capacitats, fortaleses i mancances del sector a Catalunya. 

Bagudanch va fer una crida a les empreses perquè s’animin a afegir-se al mapa, que estarà disponible en línia i serà interactiu. Per fer-ho, han de respondre una enquesta en línia.

La jornada va acabar amb una visita guiada a les instal·lacions del Campus Compòsits de la UdG i Compoxi i un piscolabis per a tots els assistents.


Recursos

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies