Mig centenar de persones va participar divendres 2 de desembre al Dia del MAV, una trobada presencials que acull els membres del Clúster MAV i els agents de la cadena de valor dels materials avançats. Jose A. Calero, president del Clúster MAV, i Ona Bombí, Clúster Manager, van obrir una jornada que també va servir perquè les empreses representades poguessin interactuar entre elles a les activitats de networking que es van celebrar en paral·lel a les ponències. Les conferències, dedicades a la transició energètica des del punt de vista dels materials avançats, van estar moderades per Albert Tarancón, PhD, ICREA Professor and Head of Nanoionics and Fuel Cells de l’IREC.
Tarancón (IREC): “Hem d’assolir sobirania energètica a nivell europeu”
Tarancón va oferir una classe magistral sobre les tecnologies que han de permetre impulsar una societat sostenible, insistint en la necessitat de cercar nous materials que ho facin possible. Sobre l’ús de l’energia, va afirmar que “si podem fer servir electricitat renovable no fem servir hidrogen a no ser que sigui indispensable”, atès que l’eficiència de l’hidrogen és menor.
“Les renovables han d’estar al centre, però hem d’assolir sobirania energètica a nivell europeu. Això significa produir energia renovable i començar a entendre com es gestionen les xarxes”, va exposar, i en aquest sentit va afirmar que “està molt bé fer servir hidrogen, però seria millor que empreses d’aquí tinguessin tecnologia pròpia i desenvolupessin riquesa”.
Tarancón va defensar “prémer l’accelerador en solucions d’emmagatzematge perquè tenim un gran potencial al món per a produir hidrogen barat”. Així, va apostar per interconnectar la xarxa elèctrica amb la del gas i va defensar la recuperació de la mineria per avançar en el camí d’aconseguir sobirania energètica.
Verdú (Repsol): “L’hidrogen verd no és la solució per a tot”
Elena Verdú, científica sènior especialista en disseny de processos d’hidrogen de REPSOL, va pronunciar una conferència sobre producció d’hidrogen renovable donant a conèixer els projectes que té la companyia per a produir hidrogen no contaminant. Verdú va revelar que l’empresa té l’objectiu de produir 1,9 gigawatts d’hidrogen l’any 2030 -en consonància amb la normativa europea- i va explicar en què estan treballant per a aconseguir-ho.
Així, va explicar que augmentaran la producció d’hidrogen renovable en paral·lel a la cerca de solucions per a emmagatzemar i distribuir-lo. “Tot el que sigui disminuir el consum energètic i buscar alternatives d’emmagatzemament i distribució, benvingut sigui”, va manifestar.
Verdú va destacar que la directiva d’energies renovables estableix objectius “cada cop més ambiciosos” d’energia renovable al transport i regula per primera vegada els combustibles renovables d’origen ecològic, produïts a partir d’hidrogen. Per això, els projectes que té la companyia d’ara fins al 2025 estan relacionats amb les valls de l’hidrogen, “sense perdre de vista la nostra estratègia internacional de comercialitzar hidrogen renovable”.
“L’hidrogen verd no és la solució per a tot”, va sentenciar Verdú, alhora que va defensar ·augmentar eficiència i disminuir costos” i que “el desenvolupament tecnològic és clau per no perdre competitivitat”. De la mateixa manera de Tarancón, la científica va apostar per aprofitar el potencial miner de la UE, mantenir i incrementar el refinament de metalls domèstics i enfortir acords d’importacions amb països segurs.
Merello i Torres-Sanglas (Carburos Metálicos): “Abans de ser servir energies renovables tenim molta feina per optimitzar consums”
Des de Carburos Metálicos, Carlos Merello, cap de producte SE, i Joaquim Torres-Sanglas, responsable de projectes R+D, van presentar solucions per a la descarbonització de la industria del gas, atès que hi ha “indústries que utilitzen de manera intensiva el gas natural i els combustibles fòssils”, que generen una quarta part de les emissions de CO2.
En aquest context, van assegurar que l’hidrogen és “una de les solucions” però van recalcar que abans cal millorar els processos de qualitat i fer servir energia renovable. “Abans de fer servir l’hidrogen verd i les energies renovables tenim molta feina per optimitzar consums”, van remarcar, subratllant que cal començar per millorar l’eficiència dels processos.
Tot i així, van deixar clar que treballen amb l’objectiu de passar a hidrogen tota la flota de gasos i reduir emissions. D’aquesta manera, van avançar que pretenen instal·lar una gasolinera d’hidrogen a Tarragona a per a ús públic.
González (ICN2): “Tenim el repte d’anar cap a fons d’energia més netes”
Rosa Maria González, PhD, Postdoctoral Researcher i Project Manager de Novel Energy-Oriented Materials Group, ICN2 (CSIC-BIST), va presentar tecnologies i materials d’emmagatzematge d’energia per a mobilitat sostenible, tals com el grafè (densitat energètica, càrrega més ràpida, menor pes i volum), materials híbrids (més ciclabilitat, més densitat energia, càrrega més ràpida), sodi (abundant, barat, sostenible, resistent als canvis i no inflamable), bateries de zinc-ion i zinc aire (abundant, sostenible, reciclable, no inflamable, alta densitat d’energia...).
González va incidir en la necessitat d’una transició energètica -per l’emergència climàtica, les fonts contaminants d’energia- i d’assolir sobirania energètica i seguretat de subministrament amb el repte “d’anar cap a una utilització de fonts d’energia més netes”. La investigadora va apuntar que l’emmagatzematge és necessari per aconseguir el 100% d’energies renovables.
Nadal (CIAC): “O ens posem les piles o perdrem el tren per als propers 15 anys”
Josep Nadal, Clúster Manager del Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (CIAC), va cloure l’apartat de ponències de la jornada parlant sobre el futur de la mobilitat remarcant el moviment que hi ha entre les empreses d’un sector que es troba en plena transformació i va avisar que “o ens posem les piles o perdrem el tren per als propers 15 anys”.
“Moltes de les decisions que es prenen al sector de la mobilitat a nivell productiu condicionaran els propers 20 anys”, va sentenciar, referint-se a les plantes que estan instal·lant les grans empreses de l’automoció. En aquest sentit, va destacar que “hem de donar arguments per dir que casa nostra és un bon lloc perquè si no estarem perdent oportunitats molt bones”.
Nadal va subratllar la necessitat que Catalunya avanci perquè “hi ha regions d’Europa que ho estan fent molt bé”, com França o Portugal, que ha fet un desplegament “extraordinari” de punts de càrrega de vehicles elèctrics que “aquí hem vist passar”. “Tenim molta feina per fer i és el sector privat qui ho ha de liderar”, va dir.
La sessió va finalitzar amb una activitat de networking entre tots els assistents i un dinar conjunt.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com