Entrevista a Josep Maria Noguera, COO de Condals Group. Condals Group és una empresa multinacional amb seu a Manresa que ofereix solucions tècniques avançades per als sectors de l'automoció, el ferrocarril i la construcció.
Condals Group neix l’any 2018 tot i que la Foneria Condals treballa des de l’any 1976 en la producció sèries de fosa. Quina és la història i evolució del grup?
La nostra historia comença als voltants del 1920, amb diversos processos de foneria i altres divisions. Sí que la primera foneria en gran sèrie es va crear al 1976 amb el nom de Funderia Condals. Al 2018 vam unificar 4 companyies que tenien els mateixos accionistes sota la societat holding Condals Group, formada per 2 empreses de fundició, 1 de mecanitzat i 1 d’acabats.
Expliqueu-nos quina gamma de solucions tècniques oferiu?
Nosaltres no tenim producte propi, el client ens dona les seves necessitats i expectatives i nosaltres fem el vestit a mida. Podem oferir evidentment la foneria però també mecanitzat, processos de acabat i tomografia. El nostre objectiu es oferir valor afegit amb la màxima qualitat. Estem especialitzats en peces crítiques i de seguretat.
Quines solucions destacaríeu per la seva rellevància o utilitat?
A nivell de foneria disposem de la millor tecnologia disponible, per tant podem i volem oferir el millor.
Com ha millorat la qualitat dels vostres productes al llarg del temps? Va lligada a la maquinària o infraestructura amb la que opereu i a l’automatització dels processos?
Nosaltres entenem la qualitat en sentit vertical, és per això que tan important és disposar de la millor tecnologia, com tenir un sistema de gestió excel·lent, un personal eficient, un pla de formació global... I això ho segellem en que un dels nostres valors interns sigui la cerca de l'excel·lència.
Treballeu per als sectors de l’automoció, el ferrocarril i la construcció. Quins són els clients més importants amb els que treballeu?
En automoció treballem principalment per TIERS1. Per donar una xifra, més del 50% dels vehicles que es produeixen a la Unió Europea en aquesta moment porten alguna peça nostra.
Amb quins reconeixements o certificacions compteu?
Com a certificacions, qualitat automoció IATF16949, medi ambient ISO14001, seguretat ISO45001 i gestió energètica ISO50001.
L’any 2001 vau decidir fer canvis per a incentivar la incorporació de les dones a la vostra empresa. Quines accions vau dur a terme?
La foneria ha estat històricament un sector dur on hi treballaven només homes. La nostra filosofia ha estat sempre automatitzar al màxim i aquest va ser un incentiu més per a la incorporació de dones, i això va ser possible sense grans canvis. Va ser un èxit. Actualment tenim una distribució 70/30. És un objectiu que també tenim a la planta eslovaca.
Treballeu amb robots des de l’any 2006. En què us ha ajudat la robòtica i quin és el seu paper?
En aquests moments tenim menys robots que al 2006. Hem fet canvis en el procés que han permès prescindir-ne d'alguns. Fa uns anys teníem els robots com a eina de d’innovació, però ara tenim el focus en la Industria 4.0 i els robots en són un mitjà més per automatitzar els processos.
Com heu evolucionat a nivell d’innovació?
Intentem que la cerca de l'excel·lència estigui present en tots els departaments de l'empresa. El nostre pla d'inversions està al voltant del 5-10% de la nostra facturació, i abraça tots els àmbits de l'empresa i sovint no busquem un retorn de la inversió (ROI). Són inversions estratègiques. El nostre president és el primer a escoltar propostes, i la primera pregunta mai té a veure amb quin és el cost de la proposta.
Els problemes de subministrament i l’encariment dels productes han afectat el vostre procés de producció? I la relació amb els clients?
Sí, de forma molt important. La crisi del 2008 pràcticament no ens va afectar, però aquesta sí. El cost de l'energia ens ha castigat de forma important i en el sector de l'automoció és molt difícil repercutir. Portem tres anys complicats, entre la COVID, la manca de semiconductors, la transició tecnològica a VE, l'increment dels preus de les matèries primeres, el preu de l'energia, la guerra a Ucraïna...
Apliqueu criteris de sostenibilitat i reciclatge de residus?
Sí, també ha estat des de sempre una preocupació lligada amb l'excel·lència. Publiquem des de fa 4 anys la nostra memòria de sostenibilitat. Vam ser de les primeres foneries a nivell mundial a tenir la ISO14001 que demostra el compromís assumit amb la protecció del medi ambient. Com a exemple, la planta eslovaca ha aconseguit algun mes ser neutral en el cost de residus, valoritzant-ne molts d'ells de forma important.
Quins són els vostres objectius i expectatives empresarials a curt, mitjà i llarg termini?
Creixement sostenible i poder donar cada cop més valor afegit A curt i mitjà esperem que el mercat es recuperi i que els preus de les matèries primeres i de l'energia s’estabilitzin. El grup està obert a diferents iniciatives.
Formeu part del Clúster MAV des de l’any 2019. Quins són per a vosaltres els avantatges de formar part del clúster?
Formem part de tres clústers de Catalunya i per la nostra dimensió crec que és força. Està clar que creiem en aquesta fórmula. El Clúster MAV potser és el que està més lluny de la nostra actual activitat “core”, però hi som perquè busquem oportunitats i creiem que en els materials avançats.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com