«L'R+D ha de ser una eina per a generar riquesa, benestar i sostenibilitat»

Clúster Mav,

Entrevista a Joseba Luna, cofundador i director tècnic d'ONYRIQ.

ONYRIQ és una empresa d'R+D B2B orientada al client en l'àmbit dels materials polimèrics. Està formada per un equip amb més de 15 anys d'experiència en tota la cadena de valor d'R+D, així com en el desenvolupament i implementació de projectes de recerca tant nacionals com internacionals. L'objectiu és desenvolupar i portar al mercat innovacions que impactin positivament en la societat, l’economia i el medi ambient. Analitzen les capacitats i instal·lacions de cada empresa per elaborar un pla a midamb què realitzar el projecte d'R+D personalitzat o la transferència de tecnologia pròpia.

Dins de les seves línies de recerca destaquen la síntesi i l'economia circular de polímers i biopolímers, reciclatge, nano i microencapsulació i superfícies funcionals en sectors com la salut, la impressió 3D, el tèxtil o el transport, entre d’altres.

Com va néixer el projecte d’Onyriq i quina ha estat la vostra evolució en el que porteu de vida?

Onyriq es va fundar l'any 2016 per quatre socis i amics amb una trajectòria d'una dècada d'experiència a tota la cadena de valor d'R+D. El nostre objectiu, des del principi, es va basar en dos pilars: persones i impacte. En primer lloc, crèiem fermament que el treball investigador no havia de ser precari i que s'havia de poder conciliar amb la vida personal; bàsicament volíem que Onyriq fos l'empresa que ens hagués agradat que ens contractés quan érem empleats. 

En segon lloc, tenim la convicció que l'R+D no ha de ser un fi en si mateix, sinó una eina per a generar riquesa, benestar i sostenibilitat. Perquè això passi, cal que els desenvolupaments acabin al mercat i per això busquem un enfocament pràctic, on tractem de solucionar d'una manera realista problemes de la indústria. 

A aquest efecte, inicialment tota la nostra activitat es va centrar en els projectes a mida per a tercers, on vam desenvolupar solucions a problemes específics d'un client concret. A partir del segon any, a més dels projectes per a tercers, vam començar a reinvertir en recerca pròpia, desenvolupant tecnologies que puguin solucionar problemes transversals de diverses indústries i amb un alt potencial al mercat. La idea és transferir aquesta tecnologia als nostres clients industrials perquè l'explotin a canvi de royalties. Aquest és un model que vam consolidar amb el primer acord d’explotació l’any passat i que preveiem comenci a generar ingressos recurrents a partir del 2023.

El mercat dels materials polimèrics és molt extens. En quin àmbit us heu especialitzat?

Per respondre aquesta pregunta, hem de diferenciar els dos models de negoci que comentava anteriorment. Si ens referim als projectes per a tercers, et diria que podem ajudar a gairebé en qualsevol aplicació en què hi hagi un polímer pel mig, això inclou el packaging, adhesius, sector químic, tèxtil, transport, entre d'altres. En moltes ocasions, de fet, hi ha tecnologies basades en polímers que es poden extrapolar fàcilment d'un sector a un altre. En aquest sentit, treballar amb gran diversitat de sectors i no centrar-nos en una sola família de polímers ens dona un avantatge competitiu a l'hora a tenir una visió global de diverses tecnologies i adaptar-les ràpidament d'un sector a un altre per als nostres clients.

Pel que fa al desenvolupament de tecnologia pròpia, tenim tres línies principals de treball: la sostenibilitat i economia circular, la salut i els dispositius mèdics i, finalment, els materials per la manufactura avançada.

Oferiu solucions tecnològiques que abracen tot el procés de fabricació, des del laboratori fins al mercat. Com ho feu per cobrir tota la cadena de valor?

La trajectòria professional dels fundadors d'Onyriq inclou el pas per universitat, gran empresa, petita empresa i centre tecnològic. Això ens ha permès analitzar què es fa bé i què es fa malament a l'R+D i tenir una idea molt clara de quina era, segons la nostra experiència, la millor manera que els desenvolupaments de laboratori arribessin al mercat. 

La nostra conclusió va ser que hi havia problemes a solucionar a cadascun dels punts de la cadena de valor i que cada solució tendeix a ser específica i diferent no només per a cadascuna de les etapes d'una tecnologia, sinó per a cadascuna de les empreses. Tot això implica comprendre conceptes que semblen trivials, però que moltes vegades no ho són, com no és el mateix una gran empresa que una petita empresa, o que hi ha sectors més tecnològics que altres. Amb això vull dir que cal començar per entendre com funciona cada client: quin personal té? De quines instal·lacions disposa o en quines preveu invertir? Quin és el seu pressupost disponible per solucionar aquest problema? 

A partir d'aquí, es comença a dibuixar allò que necessita el client, que sembla senzill, però moltes vegades és complicat perquè ni ells mateixos ho tenen clar, i se li ofereix un servei adequat que pot incloure des de la recerca d'un material fins a l'adaptació d'un d'existent o un desenvolupament des de zero. Aquesta manera de treballar tan personalitzada implica un gran esforç per a una empresa petita com ONYRIQ, així que tractem de centrar-nos en els problemes crítics i efectius per avançar, de treballar amb pocs projectes alhora i dividir-los en fases, amb objectius quantificables per poder optimitzar l'avenç del projecte i pivotar com més aviat millor en cas de ser necessari.

«Sempre ens ha sorprès la manca de formació específica en polímers a Catalunya»

Quin perfil tècnic tenen els professionals que formen el vostre equip?

L'equip d´Onyriq està format per llicenciats i doctors en química. En el cas concret de la nostra CEO, Ainhoa Tolentino, i en el meu, tots dos ens vam a llicenciar en química dels polímers a casa nostra, Euskadi. Ella, a més, és doctora en polímers i bipolímers. En aquest sentit, sempre ens ha sorprès la manca de formació específica en polímers a Catalunya, malgrat que el teixit industrial dels materials polimèrics és dels més potents d'Espanya. Molts dels alumnes que han realitzat pràctiques a la nostra empresa ens comenten que durant la carrera pràcticament no han rebut formació sobre això.

Quin tipus de projectes de recerca heu implementat? De quins sectors?

Hem treballat en diferents projectes de recerca de diversos tipus i sectors. Pel que fa a projectes per a tercers, des del desenvolupament d'un nou procés en base aquosa perquè en substituís un en base solvent al sector dels adhesius, fins a la investigació de noves formulacions de detergents amb eficiència millorada, passant per l'encapsulació de compostos biocides per a pintures per tal de millorar-ne el perfil ecotoxicològic. 

Pel que fa a recerca pròpia, per exemple, dins de la línia de salut i dispositius mèdics, hem desenvolupat un recobriment antimicrobià durador i lliure de metalls per a catèters urinaris que ara estem traslladant a altres sectors i que estem negociant llicenciar algun usuari final. D'altra banda, a la línia de manufactura avançada, hem desenvolupat un procés per a l'adaptació a format pols de polímers termoplàstics per al seu ús en impressores SLS o multijet fusion d'HP. Com veus, els polímers són a tot arreu!

«Els polímers són a tot arreu»

Parleu-nos de projectes que hagueu impulsat i s’hagin portat al mercat.

En el cas de projectes per a tercers, en molts casos, no estem autoritzats a compartir la nostra participació en el desenvolupament del producte per contracte, així que ens hem de conformar amb ser “la mà a l'ombra”, en qualsevol cas sempre és gratificant veure que d'una manera o altra has posat el teu granet de sorra en una cosa que ha millorat la competitivitat d'una empresa o que ha tingut un impacte positiu a l'usuari final. Com a exemples que puguem compartir, vam desenvolupar per a una ortopèdia catalana un procés i formulació de material per a la fabricació de liners protètics a mida. Aquest procés ha permès reduir els costos per a l'ortopeda un 95% i això ha repercutit directament als pacients. Perquè te'n facis una idea, aquests liners a mida tenien un sobrecost respecte a un liner estàndard, que fins avui no cobria la seguretat social i que el pacient havia de costejar pel seu compte. Amb aquest nou procés els pacients poden tenir un producte personalitzat que millora la seva qualitat de vida enormement sense un cost afegit per a la butxaca.

Hi ha algun projecte del que estigueu especialment orgullosos per la feina que ha comportat o la utilitat que ha tingut o pot tenir?

A més del que t'acabo de comentar, per la part social que implica, des del punt de vista tecnològic i empresarial estem especialment orgullosos d'un que encara no s'ha comercialitzat, però que preveiem que ho faci durant el proper any. La tecnologia és un recobriment omnifòbic, és a dir que repel·leix substàncies hidrofíliques i lipofíliques, en base aquosa i 100% lliure de fluor. Aquest va ser el primer projecte en què vam decidir apostar i invertir recursos propis, ja que tenia un gran mercat potencial i l'impacte mediambiental és enorme. Fins ara totes les solucions que repel·leixen olis estan basades en substàncies fluorades que han demostrat ser bioacumulables i biopersistents, a més de perilloses per a la salut humana. 

Això ha fet que la legislació Europea les hagi anat restringint i/o prohibint depenent del sector, essent el tèxtil un dels sectors afectats més importants. L'any passat vam signar un acord d'explotació de la tecnologia amb una gran empresa del sector per aplicar-los en tèxtils i, actualment, estem acabant-ne l'adaptació al procés productiu estàndard de la indústria tèxtil. És una tecnologia de la que estem especialment orgullosos perquè pot resoldre un repte a nivell mundial amb un impacte econòmic i mediambiental de gran importància.

«Estem molt orgullosos d'haver desenvolupat una substància 100% lliure de fluor que repel·leix olis perquè pot resoldre un repte a nivell mundial»

Quin és el perfil de clients o socis amb els que treballeu? De quins sectors industrials?

A nivell de clients, els perfils són variats. En aquests 6 anys hem treballat amb empreses de totes les mides, grans com Elix Polymers o Lubrizol, mitjanes com Venair o petites com Cooling Photonics, per exemple. A nivell de localització, dins dels nostres clients hi ha empreses catalanes, espanyoles i internacionals, però si haguéssim de definir el perfil de client més habitual seria una mitjana empresa, amb un alt component tecnològic al seu negoci, o una gran empresa industrial, on les persones encarregades de la presa de decisions tenen coneixement tècnic i continuen tenint contacte amb el dia a dia. 

El nexe comú solen ser directius que entenen l'R+D com una inversió i no com una despesa, que comprenen que petits sacrificis a curt termini fan la diferència a llarg termini. Pel que fa a col·laboradors en projectes conjunts, a més de perfils similars als dels nostres clients, també hem col·laborat amb startups internacionals, com ara Biomodics, hospitals, com el d'Odense o grups de recerca, com DIOPMA.

«Els nostres clients entenen l'R+D com una inversió i no com una despesa»

Treballeu tant amb empreses com amb centres de recerca. Com varia la vostra manera de treballar en aquests casos?

Mentre que les empreses generalment són els nostres clients o col·laboradors, els centres de recerca i tecnològics solen ser els nostres col·laboradors o proveïdors de serveis. Crec que una de les virtuts d'ONYRIQ és que sempre hem tingut confiança en les nostres capacitats, però sobretot hem sabut reconèixer les nostres limitacions. No tenim pretensions de fer alguna cosa que no sabem o d'abastar més del que podem i això implica que comptem amb col·laboradors o proveïdors que ens complementin i que puguin arribar on nosaltres no ho fem. 

El nostre objectiu és que la investigació i el desenvolupament generi impacte, inclòs si això implica que no vingui de nosaltres directament. Creiem en la innovació oberta i la col·laboració, fins i tot amb les nostres empreses competidores. Aquest va ser un dels motius de formar part del Clúster MAV, creiem fermament en la filosofia del valor compartit i intentem promulgar-lo amb les nostres accions i estratègia empresarial.

«Creiem fermament en la filosofia de valor compartit i per això formem part del Clúster MAV»

Quina importància té per a vosaltres i com apliqueu l’economia circular?

Encara que soni a clixé, no per això és menys cert que ens trobem davant d'una amenaça sense precedents pel que fa a canvi climàtic. Per això no podem deslligar l'economia i l'avenç tecnològic de la sostenibilitat i és aquí on l'economia circular ha de tenir un paper fonamental. Si bé és cert que per una empresa no manufacturera com nosaltres l'impacte de les accions dins de l'empresa són petits, des d'ONYRIQ estem compromesos a aportar allò que puguem per a contribuir amb la causa.

En aquest sentit, la línia de recerca pròpia a la qual estem dirigint més recursos i per la qual més estem apostant és la de sostenibilitat i circularitat. Estem enfocant l'economia circular des de dos prismes diferents. D'una banda, des del punt de vista de tecnologies que evitin la generació de nous residus. Això ho abordem mitjançant el desenvolupament de noves resines termoestables despolimeritzables, que permeten recuperar els monòmers i additius de partida per ser repolimeritzats en un cicle tancat. De l'altra, tractant de solucionar el problema dels residus ja existents, mitjançant un procés d'“upcycling” de poliolefines que dona lloc a productes de més valor afegit, com són els diàcids carboxílics. Actualment, aquestes dues tecnologies es troben en un estat de maduresa baix, però tenim grans expectatives posades en elles.

«La línia de recerca on dirigim més recursos és la de la sostenibilitat i la circularitat»

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies