Una trentena de persones va assistir a la jornada sobre digitalització al sector industrial que es va celebrar dimarts 27 de juny al Centre d'Empreses DayOne de Barcelona. Una sessió organitzada conjuntament pel Clúster Digital i el Clúster MAV.
L'acte, que es va allargar durant tres hores, va començar amb la presentació de l'informe Edge Computing: estat de l'art de la IoT intel·ligent" per part d'Albert Rivero, de Worsley Acceleration Services.
L’edge computing ofereix un processament de dades molt a prop de la font on es generen. Respecte al processat al núvol, permet obtenir una resolució molt més alta i la detecció de petites anomalies reaccionant a temps real tot disminuint el trànsit en xarxa. A més, és un habilitador important pel machine learning.
Rivero va explicar que hi ha moltes empreses que s’estan dedicant a oferir solucions per poder optimitzar la capacitat de processament que requereix el machine learning, com HAILO, que fabrica microxips que permetin fer machine learning; Deeplite, que dissenya nous algoritmes optimitzats per disminuir el consum d’energia, i DataQube, que genera uns tipus de servidors que es poden ficar molt a prop d’on es genera la dada.
Segons va explicar Rivero, el futur és arribar a un model híbrid núvol-edge, on hi conviurà el processament més local que ofereix l’edge amb el del núvol, que estarà reservat a aplicacions més demandants.
Rivera també va presentar alguns exemples on l’edge computing permetrà un canvi de paradigma en sectors com la mobilitat, el retail, l’agricultura, l’industrial i la salut. Segons va dir, l’edge computing impulsarà l’industrial IoT oferint noves solucions per augmentar la productivitat i la qualitat dels processos industrials.
Tot seguit, es van presentar diferents casos d’èxit de digitalització d’empreses del sector dels materials avançats.
Xevi Sagué, CSMO - Director, Comercial i Marketing Industrial a AETECH
Sagué va afirmar que per tal de que la indústria pugui digitalitzar els seus processos, el primer que cal és disposar d’unes xarxes de comunicació (siguin físiques o sense fils) potents. Segons va explicar, la integració de la part de processament permet que mitjançant l’aplicació de models predictius es puguin reduir, per exemple, parades sobtades de planta i conseqüentment les pèrdues econòmiques que això suposa.
Sagué va assenyalar que el coneixement dels treballadors serà molt valuós per a les empeses, i en aquest sentit va assegurar que disposar d’un procés digitalitzat és bàsic per a permetre la transferència d'aquests coneixements especialitzats.
Oleguer Sagarra Pascual, co-CEO de Dribia Data Research
Sagarra va destacar que el primer pas per poder millorar un procés és digitalitzar-lo per tal d'obtenir tota la informació i millorar-lo a través d’eines de predicció, automatització i optimització.
Per tal d’iniciar-se en aquest procés, cal escollir un projecte que no “ens cremi les sabates”, però que tingui impacte en l’empresa. És molt important tenir algú de dins que hi cregui i acompanyi tot el procés.
En el cas industrial, l’objectiu de la intel·ligència artificial aplicada a processos no és que la màquina prengui totes les decisions i vagi sola, sinó que sempre caldrà un binomi màquina + tècnic especialista, que serà el que acabi prenent l’última decisió.
David Saldes, Data Science a I+D+i, Celsa Barcelona
Finalment, Saldes va assegurar que l’aplicació de la IA els ha servit per millorar l’eficiència energètica en el procés siderúrgic tot millorant també la sostenibilitat del procés, ja que la millora de la precisió del sistema d’assistència en carrega de matèria primera té un impacte en l’optimització i reducció del consum d’aquestes.
Taula rodona moderada per Marc Milian, de Worsley
Durant la taula rodona es va posar de manifest que les empreses necessiten fer el seu propi camí per poder assolir els objectius en matèria de digitalització. S’han d’anar fent petits canvis, començar per baix i anar creixent.
Així mateix, es va destacar que sovint la principal limitació a l’hora d’implementar un procés de digitalització és poder mostrar en números el que suposarà com a millora econòmica a curt i llarg termini. Així, es va concloure que tot i que pot semblar una solució cara, és molt més car no fer res.
Finalment, els ponents van remarcar que hi ha tres tipus d’empreses: les innovadores, que seran les líders en implementar aquest tipus d’estratègies; les seguidores, i les que no faran res i estan destinades a tancar.
Taules de treball i posada en comú d’idees i conclusions
La jornada va finalitzar amb les taules de treball i una posada en comú d'idees on es va recalcar que el primer pas a fer per poder començar a implementar estratègies de digitalització és identificar el problema i confiar en els especialistes adequats.
Paral·lelament, es va estar d'acord en el fet que les empreses que no pugin a aquest tren, a curt o llarg termini, acabaran desapareixent perquè ja no seran rendibles. En aquest context, es va fer èmfasi en el fet que les petites i mitjanes empreses són molt més àgils i poden aplicar aquest tipus de solucions en menys temps.
Tanmateix, cal que les empreses inverteixin en estratègies d’innovació i tinguin identificats els stakeholders i els usuaris clau. D’aquesta manera, si volen optar a un ajut determinat o presentar-se a una convocatòria, com una AEI o un IRC, en trauran molt més profit.
Per acabar, es va concloure que la col·laboració entre empreses en els projectes de digitalització és clau, ja que les aliances permeten trobar sinergies i afrontar un repte amb més força. En aquest punt, els clústers juguen un paper cabdal per a ajudar a fer de pont entre els seus membres.
Podeu consultar les presentacions dels diferents ponents als enllaços que trobareu a continuació.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com