Alumnes d’Elisava creen un nou material a partir del residu tèxtil de bugaderies industrials

Clúster MAV,

Alumnes de Materials Avançats del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial i el Programa d’Estudis Simultanis d’Elisava, l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, i Girbau Lab, la plataforma d’innovació oberta de Girbau, un del principals grups en la fabricació de solucions per la bugaderia industrial al món, han creat Clint, un nou material versàtil i reciclable fabricat a partir dels residus tèxtils que queden als filtres de les màquines assecadores. Clint és un pas més cap a un nou model d'economia circular en bugaderia industrial que transforma un residu en un nou material i avança cap al residu zero.  

De forma similar a la del cartró, Clint es fabrica a partir de la borra, és a dir, de la recuperació del residu tèxtil sòlid capturat directament als filtres de les màquines assecadores. La innovació de la proposta rau en l’origen de la matèria primera (residu bugader) i en l’ aplicació del material paperer amb impressió artesana per a noves finalitats. Clint recupera l’essència dels processos artesanals ja que es fabrica amb la col·laboració del Molí Paperer de Capellades, des d’on s’ha produït el material paperer necessari per als nous usos i aplicacions i de Letter Cotton, un taller d’impressió creativa, en tots dos casos recuperant tècniques i processos artesanals.  

Elisava i Girbau ja estudien les possibles aplicacions d’aquest nou material, que poden ser nombroses. Entre altres opcions, Clint podria substituir l’ús de materials plàstics per a fer carcasses de pendrives o ser utilitzat per papereria o packaging. La reutilització del residu de borra, fins ara desatès i amb un cost associat, permetrà minimitzar-ne el seu impacte mediambiental i afavorir un procés de rentat sostenible.  

Cap a la bugaderia circular: compromís d’Elisava i Girbau amb la sostenibilitat 

Clint va més enllà de ser un nou material, és una peça del model de circularitat que suposa un avanç en l’activitat bugadera, ja que redueix i revaloritza els residus tèxtils i els dona noves aplicacions. Diàriament les màquines de Girbau renten arreu del món al voltant de 25.000 tones de roba i, en el cas concret de Catalunya, s’estima que les bugaderies industrials generen 1.500 kg. de residu a la setmana. 

Clint suposa un pas més cap a un canvi de mentalitat enfocat cap a la sostenibilitat i reforça els models de circularitat que redueixin l’impacte mediambiental de les activi-tats industrials.  

Tant Girbau com Elisava destaquen pel fort compromís amb la innovació, la sostenibilitat i la circularitat. Girbau ha donat l’oportunitat als alumnes d’Elisava de conèixer de prop el teixit empresarial i treballar amb els professionals de Girbau Lab en un projecte real de desenvolupament de nous materials per a reutilitzar els residus bugaders. Per la seva banda, Elisava impulsa convenis amb l’entorn empresarial i institucional per aportar valor afegir a través de projectes d’innovació i investigació que desenvolupen els alumnes. Amb aquests convenis els alumnes, sempre tutoritzats per professionals del sector i per professors de l'Escola, tenen l'oportunitat de treballar en entorns reals d'empreses, més enllà de l'oferta formativa que reben. D’altra banda, l’Escola compta amb Elisava Circular, una comissió que té l’objectiu de reduir la petjada ecològica de l’Escola i impulsar bons hàbits i pràctiques vinculades a l’economia circular.

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies