Formar part d'un clúster afavoreix la competitivitat i la innovació

Clúster Mav,


L'activitat innovadora que duen a terme les empreses catalanes creix any rere any. El 2023, el 59,8% de les empreses catalanes de més de nou treballadors van realitzar alguna activitat innovadora, més de 3 punts percentuals d'augment respecte l'any anterior.

Són dades del Baròmetre de la Innovació i la transformació verda i digital a Catalunya 2023 d'ACCIÓ, que conclou que la innovació es concentra en major mesura en les empreses emergents d’entre zero i nou anys (el 73,4% d'elles han innovat el darrer any) i en les empreses de més de 50 anys (el 67,4% d'aquestes han realitzat activitats innovadores el 2023).

En termes de recerca i desenvolupament, l’informe indica que el 26,5% de les empreses innovadores ha adquirit o desenvolupat R+D el 2023, majoritàriament per introduir un nou producte o servei al mercat, o per implementar un nou model de negoci.

Un altre indicador que es repeteix any rere any és el binomi innovació – internacionalització: les empreses innovadores són molt més exportadores (en un 58,1%) que les no innovadores (28,4%).

En què han innovat les empreses?

El teixit empresarial català ha innovat majoritàriament en producte (69,7%) i sistemes d’informació i comunicació (53,7%). També destaquen les empreses que ho han fet en els processos de producció de béns i serveis (40,1%), o el màrqueting i les vendes (28%).

Augmenta l'ús de la IA

Pel que fa a les empreses que innoven en transformació digital, el 12,6% han incorporat i utilitzat la intel·ligència artificial, un augment de 4 punts percentuals respecte les que ho van fer el 2022.

El conjunt d'empreses que incorpora transformació digital és del 38,6% (el 2022 va ser del 35%). A més d'IA, s'ha emprat Internet de les Coses, big data, 5G i computació avançada.

Per tal de donar resposta a aquest escenari, el Clúster MAV va decidir dedicar la Immersió Estratègica 2024 a la intel·ligència artificial. Podeu accedir a tota la informació a través d'aquest enllaç.

Quines són les previsions de les empreses?

A partir de la innovació duta a terme, una de les principals conclusions de l’estudi és que el 62% de les empreses preveuen augmentar l'eficiència, pràcticament el 60% calculen un increment de la facturació, i el 54,1% esperen més productivitat pel 2024.

Alhora, més del 34% de les empreses catalanes innovadores esperen rebaixar el cost mig del seu producte o servei, mentre el 18% calculen augmentar els llocs de treball durant el 2024.

Una transformació verda

El document també assenyala que el 41,4% de les empreses catalanes ha invertit en transformació verda el 2023, 3 punts més percentuals respecte l'any anterior. Destaquen les inversions en energies renovables (20,2%), l’ús de materials reciclats (17,7%), l'aprovisionament de nous materials (17,5%) o l'ecodisseny (17,1%).

El Clúster MAV va centrar la Immersió Estratègica de l'any 2022 a aquesta qüestió. Podeu consultar-ne les aportacions aquí.

La importància de formar part d'un clúster

En l'augment de la innovació a les empreses hi tenen molt a veure els clústers. Un estudi d’ACCIÓ elaborat el 2022 assenyala que les empreses del sector dels materials avançats i les seves tecnologies que pertanyen al Clúster MAV són més competitives, més exportadores i internacionals i més innovadores, en comparació amb les que no hi pertanyen. 


Els membres del clúster convergeixen per incrementar la seva competitivitat individual i, alhora, millorar la qualitat del seu entorn. Comparteixen un espai on cadascú disposa de totes les eines per millorar la seva estratègia competitiva; un repte que sovint s’alimenta de la cooperació amb els altres membres atès que tots plegats representen una mateixa cadena de valor.

El clústers no està controlats per les empreses més grans, sinó que està liderat per les empreses més actives, independentment de la seva dimensió. I ho fa amb una organització dinàmica, on el focus es posa en la competitivitat. La filosofia de treball, el posicionament i l’activitat del clúster són específiques i diferencials.

A més, compta  amb un equip liderat pel Clúster Mànager, dedicat en exclusiva a generar confiança, a treballar en xarxa, a assessorar les empreses i a construir activitats i projectes per fer-les més competitives.

ACCIÓ ha acreditat el Clúster MAV fins l'any 2026 mitjançant el Programa Catalonia Clusters, una xarxa interconnectada que permet que qualsevol empresa que participi en un clúster també tingui accés a treballar amb els altres. Això és possible gràcies al treball en xarxa de les dinàmiques interclúster. El programa compta amb 27 clústers associats i agrupa 2.600 empreses que treballen per millorar la seva estratègia i competitivitat a partir de projectes conjunts.

La política de clústers a Catalunya, un cas d’estudi a Harvard

Els alumnes de la Harvard Business School estudiaran el cas de la política de clústers a Catalunya. Una oportunitat única per posar en valor la feina de més de 30 anys de clústers i en una audiència global. No et perdis el testimoni de l’investigador i professor del centre, Christian Ketels.

La política de clústers s’estudia a la prestigiosa universitat com un cas d’èxit per l’impacte que ha tingut a l’economia catalana durant les últimes dècades. Tot plegat, a través de l'estudi "Three Decades of Cluster Policy in Catalonia: What's Next? que aquesta escola de negocis ha publicat i treballat recentment.

"Catalunya és una referència global en la política de clústers. Moltes regions del món poden aprendre de com s’han adaptat les polítiques públiques i les estructures dels clústers als canvis econòmics i globals al llarg dels darrers trenta anys", explica Christian Ketels, investigador de la Harvard Business School.

Segons la publicació de Harvard, un dels punts forts de l’ecosistema clúster de casa nostra, és que s’ha mantingut actiu durant tots aquests anys, fet que demostra “el valor que aporta a Catalunya i a la seva economia”.

En aquest sentit, el document subratlla que els directius confirmen com la seva participació en les activitats dels clúster ha ajudat les seves empreses "de manera crítica" i que tenen millors indicadors en tots els sentits.

"Veiem molt clar que les empreses que formen part dels programes de clústers tenen una activitat inversora més alta, major activitat d’R+D, millor creació de llocs de treball i exporten més", indica Ketels. Recupera l'entrevista "Christian Ketels, Harvard Business School: “Catalonia is an example of successful cluster policy”" feta durant la presentació de l'estudi a Barcelona.

Joan Martí, director d'Estratègia Empresarial d'ACCIÓ, en parla en aquesta entrevista al programa "Revolució 4.0" de Catalunya Ràdio.



Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies