Experts del sector de les bateries de vehicles elèctrics lleugers subratllen la necessitat de treballar conjuntament per impulsar el sector

Clúster MAV,

  • Els reptes de les bateries de vehicles elèctrics lleugers, a debat durant la jornada Interclúster organitzada pel Clúster MAV, en col·laboració amb el Clúster Moto i Secpho. 
  • Experts intercanvien coneixement sobre les necessitats en infraestructura, les novetats i reptes en el procés de fabricació, i l’estat de l’art en el camp dels materials 
  • Les empreses participants destaquen la voluntat de seguir treballant conjuntament per establir una indústria de bateries nacional competitiva amb la col·laboració dels clústers per la identificació de sinèrgies i oportunitats

Experts en bateries per a vehicles lleugers elèctrics, com podrien ser motos, bicicletes o patinets, han posat en relleu durant la jornada interclúster, organitzada pel Clúster MAV, Secpho i el Clúster Moto, els reptes i oportunitats emergents en el camp de les bateries per aquest tipus de vehicles i la voluntat de seguir treballant conjuntament per a l’establiment d’una indústria de bateries competitiva i de referència a nivell europeu.

Els clústers catalans organitzadors han recollit les diferents necessitats i reptes de la indústria de les bateries i activaran els seus teixits industrials per tal que “convergeixin i sorgeixin noves sinèrgies i oportunitats que accelerin i millorin la competitivitat d’aquest sector a Catalunya” explica Dolors Pla, Clúster Manager del Clúster MAV.

 

El liti i roc salt, entre els materials més prometedors

El futur de les bateries i el paper que tenen els materials avançats en aquest sector ha sigut la temàtica tractada per part de Jordi Jacas, investigador del departament d’emmagatzematge d’energia i catàlisis de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya i Alberto Gómez, responsable de la línia de recerca de mobilitat elèctrica i sistemes d'emmagatzematge d'energia d’Eurecat. Els investigadors han ressaltat que cal assolir densitats d’energia específica superiors, reduir pes dels sistemes, incrementar-ne la seguretat, i involucrar àmbits transversals com són la manufactura i la sostenibilitat.

Nous materials en base a solucions de liti amb estructures espineles i roc salt són els més prometedors a curt termini, mentre que les bateries de liti en estat sòlid, amb electròlits polimèrics o ceràmics, tals com òxids, sulfits o fosfats, i la combinació híbrida amb la tecnologia de les piles de combustibles apareixen com alternatives prometedores a mig-llarg termini.

Per la seva banda, Alfonso Urrizburu, responsable de desenvolupament de negoci de BeePlanet Factory, ha exemplificat l’aplicació de l’Economia Circular en bateries usades de vehicles elèctrics per a la fabricació de sistemes d’emmagatzematge modulars per a usos estacionaris; un model necessari per tal de poder allargar la vida útil dels materials (alguns d’ells matèries primeres crítiques com el cobalt, l’indi o alguns elements de terres rares) i minimitzar l’impacte ambiental.


Infraestructura publico-privada i reptes en el procés de fabricació

Per altra banda, Carlos Bergara, director de mobilitat verda d’Iberdrola i Jan Trullàs Vila, responsable de desenvolupament de negoci de Cooltra, han posat de manifest la importància de dotar d’infraestructura els espais públics i privats urbans per tal de facilitar la transició energètica cap al model de mobilitat elèctrica.

Els experts també han destacat la necessitat de desenvolupar nous models de negoci per a cobrir la mobilitat entre ciutats i llargues distància, ja sigui fomentant serveis de compartició de vehicle o la instal·lació de punts de càrrega entre ciutats.

Durant la sessió de reptes en el procés de fabricació, Isabel Ayerdi, científica del centre tecnològic Ceit, Enrique García, investigador de la unitat de processos electroquímics de l’Institut IMDEA Energy, Rafael Rodríguezdirector de la divisió d’assaigs a Alter Technology, Salvador Ferrer, científic del Sincrotó Alba, i Baltasar López, CEO i fundador de l’empresa Millor Battery, han abordat les múltiples etapes del procés de fabricació, des del disseny i prototipatge, fabricació, muntatge fins a la caracterització de les bateries després de la seva vida útil.

Els ponents han emfatitzat l’ús de tractaments superficials per allargar la vida útil de les bateries gràcies a l’activació i millor rendiment de la interfase sòlid-electròlit, la necessitat d’una major comprensió de la funcionalitat de les formulacions additives per a l’electròlit per tal de minimitzar la seva degradació, o bé la utilització de tecnologies avançades de caracterització amb radiació sincrotró per estudis estructurals i de composició més acurats. Un altre aspecte rellevant destacat ha estat la sensorització de les cel·les per tal d’obtenir en temps real dades relacionades amb la seva degradació i amb la seguretat per a l’usuari.

Els interclústers són activitats que combinen sectors transversals amb indústries més verticals amb la finalitat principal de donar suport a la innovació, palanca clau per mantenir i millorar la competitivitat empresarial i tecnològica del territori. La jornada, celebrada el passat 29 de setembre, ha comptat amb una assistència de 72 persones i ha posat en valor la cooperació entre diferents sectors industrials a través de l’ecosistema clúster per tal de compartir coneixement i fomentar la col·laboració entre agents de forma efectiva.


Veure vídeo de la sessió i documents relacionats a l'espai soci

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies