El Clúster MAV va celebrar els dies 15 i 16 de juny la VIII Immersió Estratègica, la trobada de referència del sector dels materials avançats, enguany dedicada a la innovació i la sostenibilitat. Més de mig centenar de persones van participar a la jornada, que va tenir lloc a l’Hotel Atenea Port de Mataró i va comptar amb la participació d’empreses i organitzacions referents en els camp de la innovació i la circularitat.
El president en funcions del Clúster MAV, Jose A. Calero, i la Clúster Manager, Ona Bombí, van obrir una jornada “tan important per a la indústria dels materials” donant la benvinguda als assistents i recalcant la importància d’abordar qüestions com la sostenibilitat a les empreses, atès que “som la darrera generació que podem canviar la situació d’emergència en la que ens trobem”, segons va afirmar Calero.
“Estem llançant materials per valor de 2,3 trilions de dòlars cada any”
Adrià Gelabert, director de clients i mercat a la consultora Anthesis Lavola, especialitzada en sostenibilitat, va pronunciar una aplaudida conferència inaugural que va girar a l’entorn dels reptes que té la indústria dels materials avançats des del punt de vista de la sostenibilitat. En aquest sentit, va fer èmfasi en la necessitat de tenir una visió transversal de tot el que afecta la sostenibilitat a les organitzacions empresarials atès que “avui en dia estem llançant materials per valor de 2,3 trilions de dòlars cada any”.
Gelabert va donar a conèixer un ampli ventall de dades alarmants sobre la situació d’emergència global per a sostenir que, tot i que la tecnologia està avançant molt, “necessitem avançar a una velocitat molt més ràpida”, atès que “els problemes s’intensificaran” i “el món no té recursos per a satisfer el nivell de vida de classe mitjana a tota la humanitat”, de manera que caldrà anar cap a un “model compartit”, va afirmar.
En aquest context, va posar de manifest que “emergeix una nova consciència global d’acceleració de la integració de la sostenibilitat” en què les empreses han de pensar “quin impacte tindran les decisions empresarials que prenguin”. Així mateix, va assegurar que “estem en una dècada decisiva” per a capgirar la “corba de degradació” cap a la que anem. “Cada any que passa és un any que perdem per aplicar mesures. No depèn només dels governs, depèn de les persones i sobretot de les empreses”, va manifestar.
Gelabert va destacar que “hi ha una tendència clara d’entendre la necessitat d’incloure la sostenibilitat dins de l’estratègia empresarial” ja que “més del 80% de les empreses creu que la sostenibilitat serà cada cop més important” si bé aquesta “ha d’estar alineada amb el negoci”. “Els empresaris han de veure la sostenibilitat com a part integrant de l’èxit com a empresa” i va assenyalar que cal dur la sostenibilitat “a un nivell d’integració més profund per a convertir-la en un motor de creació de valor i rendibilitat a llarg termini”. “Les empreses poden fer realitat aquest canvi. A dia d’avui estan anant més de pressa les empreses que els governs”, va asseverar, revelant que cada cop estan rebent més peticions d’empreses mitjans per a començar a aplicar estratègies de sostenibilitat.
Casos d’èxit: Lubrizol, ALIER, HP, RAY Electric Motors i Back to Eco
La part central de la jornada va estar centrada en la presentació de diferents casos d’èxit d’innovació i sostenibilitat en empreses.
Maria Josep Riba, responsable de sostenibilitat global a Lubrizol Engineered Polymers, va presentar les solucions de l’empresa per a desfossilitzar poliuretà termoplàstic, atès que “més que descarbonitzar cal parlar de desfossilitzar” i va exposar les tres fonts que s’utilitzen per a fer-ho, com és el carboni de les plantes, l’absorció de CO2 i el reciclatge de carboni. Riba va afirmar que “cal intentar que la matèria primera es fabriqui a casa teva perquè el que més impacte té en les nostres emissions són els materials”. També va fer incís en la importància de la durabilitat dels materials.
Per la seva banda, Tomàs Vivot, director comercial d’ALIER, paperera de Rosselló (Segrià) que recupera 180.000 tones de paper 100% reciclat cada any, va presentar el creixement que ha experimentat l’empresa per a reciclar tot el possible afirmant que “la nostra missió és valoritzar residus de manera sostenible, més enllà del cartró”. Vivot va explicar que ALIER invertirà més de 12 milions d’euros per a tractar tot el producte per complet.
Rocío Muñoz, responsable de materials metàl·lics d’HP, va presentar el cas de MetalJet, la tecnologia en què l’empresa porta cinc anys treballant i que acaba de sortir ara al mercat. Muñoz va destacar que “anem reinventant producte rere producte per a potenciar el creixement de nous productes perquè volem entrar a tots els sectors”.
Josep Losantos, director de desenvolupament de producte de RAY Electric Motors, també va remarcar que “el primer que ha de tenir un producte perquè sigui sostenible és que ha de durar” i per això va explicar el cas de la moto elèctrica que han dissenyat, creada per a durar un mínim de deu anys. A més, en termes de sostenibilitat també és important el fet que els proveïdors siguin de proximitat, segons va dir, alhora que va exposar alguns dels reptes que tenen, com són les peces de plàstic, les bateries i la reutilització de components.
Per acabar, Núria Nubiola, CEO de Back to Eco i Infinit Denim, va presentar el seu projecte de circularitat tèxtil, en què seleccionen, trituren, filen i teixeixen amb l’ànim d’ajudar empreses i “introduir la cultura de l’ecodisseny per a formar el client en la cultura circular”. “L’objectiu és fer la circularitat cada cop el millor possible”, va assenyalar. Gràcies a acords amb empreses com Levi’s, el projecte ha processat més de 30 tones de residu tèxtil.
Adrià Gelabert va moderar una taula rodona entre els cinc representants que va girar entorn de les millores en termes de sostenibilitat, la col·laboració entre els diferents agents i les recomanacions per a començar a introduir la sostenibilitat a l’empresa.
Els grups de treball del Clúster MAV com a eines de col·laboració entre agents
La segona part de la jornada va girar a l’entorn de la presentació dels grups de treball del Clúster MAV. Els representants dels grups de nanomaterials i nanotecnologies, manufactura avançada, materials lleugers, economia circular i electrònica impresa van presentar el funcionament i organització dels diferents grups per a després celebrar una dinàmica de treball en què els assistents van poder aportar reptes i solucions en el marc de cada àmbit amb l’objectiu de teixir futures col·laboracions.
“Necessitem empreses que no siguin un eixam de màquines”
La segona jornada de la Immersió va comptar amb una ponència inspiradora a càrrec de Xavier Marcet, president de la consultora d’innovació i estratègia Lead to Change. A llarg d’una hora, Marcet va oferir les seves reflexions sobre gestió empresarial i innovació afirmant que “gestionar una empresa és cuidar el futur mentre dones resultats en el present” i va apuntar que han de saber “servir el futur als clients mitja passa per davant” tenint clar quines necessitats cal satisfer i fer-ho observant.
Marcet va avisar que “estem a les portes d’un canvi gran”, marcat per la intel·ligència artificial i el món de les dades, però va desmarcar-se de discursos catastrofistes per afirmar que “la diferència la marquen les persones, i sospito que amb el món que ve passarà el mateix”. “És un moment molt interessant en què haurem de tornar a pensar una síntesi entre màquines i persones. I aquesta equació l’hem de decantar a favor de les persones. Necessitem empreses que no siguin un eixam de màquines”, va concloure, afegint que “és un moment en què clústers com el MAV poden fer molta feina”.
Marcet va situar el proper gran moment del management en l’aprenentatge: “Hem de passar d’ecosistemes de formació a ecosistemes d’aprenentatge”, va reblar, en què “la gent aprengui de veritat i es cooperativitzi el que aprenen”. Així mateix, va explicar que cal “gent que ajudi a liderar, gent amb ambició però mantenint la humilitat”, és a dir “que continuïn escoltant i sent capaços d’aprendre de la gent jove i no desmotivant els compromesos”.
Onze socis nous el darrer any
La Immersió Estratègica també va comptar amb la presentació d’algunes de les empreses que s’han incorporat al Clúster MAV en el darrer any. Van intervenir a la trobada Ángel Valdivielso, responsable d’R+D de Roka Furadada; Patricia García-Hegardt, directora tècnica comercial de FAXE Especialidades Químicas; Virgínia Boix, científica d’indústria i innovació del Sincrotró ALBA, i Xavier Llairó, fundador de Pangea Aerospace.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com