El Clúster MAV va celebrar dijous 16 de març la jornada 'Models de sostenibilitat a través dels materials', organitzada amb la col·laboració de MATERFAD, Centre de materials de Barcelona, i el BcD, Barcelona centre de Disseny. L'esdeveniment, que va tenir lloc a l'Edifici Disseny Hub de Barcelona, va superar les expectatives de participació, amb l'assistència d'un total de 55 persones.
La Clúster Manager del Clúster MAV, Ona Bombí, va obrir la sessió amb una presentació de l'associació i posteriorment es van realitzar les ponències, seguides d'una visita a les instal·lacions de MATERFAD.
Robert Thompson Casas (Materfad): "No tota la innovació és sostenible, però per a ser sostenible cal ser innovador"
Robert Thompson Casas, director científic de Materfad, va obrir el conjunt de ponències fent una introducció a la sostenibilitat en materials avançats. Thompson va afirmar que "no tota la innovació és sostenible perquè hi ha molta prova i error, però per a ser sostenible cal ser innovador i mantenir una mirada àmplia". Segons ell, la solució per a ser sostenibles no sempre passa per a anar a allò biològic: "Dependrà de cada cas i s'haurà d'analitzar i mirar des de diferents punts de vista. Cal diversificar-se, com van fer les cèl·lules".
Wolf Coene (Eco Intelligent Growth): "Si els productes es dissenyen de manera correcta, no hi hauria d'haver cap residu"
Wolf Coene, consultor en salut de materials a Eco Intelligent Growth va presentar la certificació “Cradle to Cradle”, que es basa en la creença que "si els productes es dissenyen d’una manera correcta, cap part del producte hauria de ser un residu". És la norma mundial per als productes sans i que es fabriquen responsablement, ja que es treballa amb la premissa “Safe then circular”. Coene va explicar que es tracta d'una certificació molt extensa en la industria tèxtil.
Carlos Jiménez (Lúdic Design Agency): "Som experts en aportar innovació per a trobar solucions més sostenibles"
Carlos Jiménez, Head of Circular Innovation a Lúcid Design Agency, va pronunciar una conferència sobre el disseny nature-based per a la regeneració d’espais marins. Jiménez va explicar que Lúcid és expert en aportar innovació per a trobar solucions més sostenibles i va presentar el projecte “Seasteanable ventures” que han dut a terme en col·laboració amb Materfad.
Al projecte es van seleccionar una varietat de materials d’origen natural com la pols del cafè, sal i carcassa de pins per a dissenyar una estructura marina que promogui el creixement de diferents espècies. Aquesta solució, que s’està implantant en ports i plataformes eòliques, passarà a una segona fase on es volen implementar eines d'intel·ligència artificial i machine learning que permetran millorar els paràmetres de la salut de l’aigua.
Jose F. López-Aguilar (OiKO Design Office): "Un producte sostenible no ha de ser ni més car ni menys desitjable"
Jose F. López-Aguilar, co-fundador i director d’investigació i disseny a OiKO Design Office va explicar que treballen amb la metodologia “design for recycling” per a dissenyar productes ambientalment eficients, econòmicament viables, tècnicament factibles, però també desitjables per l’usuari.
"Cal conèixer i entendre bé el material reciclat per tal de poder tenir en compte les limitacions a l’hora de realitzar un disseny per un producte i poder potenciar les seves virtuts", va assenyalar, alhora que va afegir que "un producte sostenible no ha de ser un producte amb menys prestacions, ni més car, ni menys desitjable".
Matias Gravenhorst (Magrada Proyectos): "El plàstic no sempre és l'enemic, és un material resistent i lleuger"
La darrera ponència va anar a càrrec de Matias Gravenhorst, fundador i director a Magrada Proyectos, el qual va aprofundir en les innovacions circulars per a l’arquitectura efímera. Gravenhorst va afirmar que "les fires són molt poc sostenibles" perquè "el 80% del material que s’utilitza es desaprofita". "L’ecodisseny en aquests tipus d’esdeveniments és quasi inexistent, i els residus no se separen selectivament", va manifestar.
Magrada ha presentat diferents alternatives sostenibles per l’arquitectura efímera amb materials com l’alumini, el cartró, teixits en tensió amb estructura d’alumini, estructures amb teixits inflables, o suro. Segons va remarcar Gravenhorst, "el plàstic no sempre és l'enemic, és un material resistent i lleuger", i va afegir que "depèn de l'ús que se li doni pot ser sostenible".
Al torn de preguntes es va insistir en el fet que no es pot reduir l’impacte ambiental i seguir fent les coses igual sinó que per a ser sostenibles, es necessita una manera diferent de dissenyar. Així mateix, es va posar èmfasi en que és necessari una millora en la tecnologia i la gestió de residus actual per tal de poder trobar aplicacions competitives sostenibles amb material reciclat.
La jornada va acabar amb una visita a la materioteca (sala de mostres físiques) de Materfad, situat a la planta -1 del Disseny Hub Barcelona.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com