Es posa en marxa el Baròmetre de la Transformació Digital de la Indústria a Catalunya

Clúster Mav,


Dimarts 21 de gener es va dur a terme la primera sessió de treball amb què es va posar en marxa el Baròmetre  de la Transformació Digital de la Indústria a Catalunya, una iniciativa que té per objectiu de caracteritzar i diagnosticar el grau de digitalització de la indústria catalana, identificant oportunitats de millora i accions que permetin accelerar la transformació digital al sector industrial.

El projecte s'emmarca en les Iniciatives de reforç de la competitivitat de l'any 2024 d’ACCIÓ (IRC 2024) i està impulsada pel Clúster Digital, Market AAD, AETech, Bee2be Tech, Acceleralia i el Clúster MAV. 

Un full de ruta per a la  indústria catalana

El taller es va celebrar de manera presencial a Barcelona i, durant dues hores, vuit empreses capdavanteres i amb perfils clarament vinculats a l'ecosistema digital-industrial, van debatre sobre l’estat actual de la digitalització de la indústria. Representants d’AETECH, BEE2BE TECH, DRIBIA, EURECAT, T-SYSTEMS, COPA-DATA, BESTPLANT i MIRMIT van compartir els seus punts de vista sobre quatre eixos essencials per a la transformació digital de la indústria manufacturera: estratègia, talent digital, producció i gestió.

 

Cap a un Baròmetre  representatiu

Aquesta primera sessió grupal va permetre obtenir informació directa i una diagnosi detallada sobre aspectes clau de la digitalització a través del testimoni de 8 empreses digitals amb una dilatada experiència en la indústria; però aquesta és només l’inici d’un procés que permetrà oferir una radiografia detallada del sector i proposar solucions concretes per afrontar els reptes de la digitalització.  

Durant els propers mesos, es durà a terme un treball de camp quantitatiu a través d’un qüestionari a empreses industrials de Catalunya, així com entrevistes qualitatives a representants  del sector industrial del país per conèixer-ne el seu procés de digitalització, reptes, experiències i casos d'èxit.

Els resultats del Baròmetre es presentaran públicament en un acte que se celebrarà a finals d’abril del 2025. Aquest esdeveniment, dirigit tant a empreses i entitats del sector de la demanda industrial com a empreses i organitzacions de l’oferta digital, així com a l’Administració Pública. La voluntat és consolidar aquest acte com un referent  anual i una eina amb impacte real sobre el territori i el teixit industrial, promovent sinergies i contribuint al desenvolupament del sector.

A més, el projecte contempla la creació  d’una plataforma tecnològica que oferirà una eina de  benchmarking orientada a empreses de matriu  industrial amb l’objectiu que puguin avaluar el seu nivell digital contra els  resultats agregats del Baròmetre i, alhora, que s’acostin a l’ecosistema d’empreses digitals.  El baròmetre s’actualitzarà periòdicament amb noves dades i suggeriments basats en les tendències i necessitats del sector.

Diagnosi de la digitalització  industrial

Amb aquesta iniciativa, el Clúster posarà en marxa un instrument que permetrà caracteritzar i  diagnosticar el grau de digitalització del conjunt de la indústria a Catalunya per tal d’identificar aquells espais de millora i oportunitats per al  conjunt de les empreses industrials del país a emprendre i accelerar processos de transformació digital del seu sector. La identificació d’aquests espais de millora haurà de servir per connectar les possibilitats d’intervenció de l’ecosistema digital i les seves empreses, a través de solucions pròpies de l’estat de l’art del sector i, doncs, accelerar, monitoritzar i demostrar (amb mètriques tangibles) els avantatges competitius d’aquesta intervenció.

Per assolir aquest objectiu, el Clúster  Digital de Catalunya, que coordina el projecte, compta amb Clúster MAV (per permet obtenir una visió singular de l’àmbit industria), MarketAAD (empresa especialitzada en la dinamització d’ecosistemes industrials i amb més de 40 anys de trajectòria en market research a Catalunya), AETECH (experta en l'automatització industrial i la digitalització de processos), Bee2Be Tech (consultora focalitzada en connectar l'ecosistema digital amb la indústria manufacturera, acompanyant-les en el seu procés de digitalització) i Acceleralia (que s’encarregarà de crear la plataforma tecnològica i monitorització dels resultats).


Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies