En marxa la segona fase del projecte TeraMAT per a la traçabilitat dels plàstics reciclats amb tecnologia blockchain i terahercis

Clúster Mav,


El projecte TeraMAT 2 ha començat la seva segona fase amb l’objectiu de desenvolupar una plataforma oberta de certificació que garanteixi la traçabilitat dels materials plàstics reciclats mitjançant l’ús de blockchain i la tecnologia de terahercis. Aquesta iniciativa busca revolucionar el control de qualitat i la certificació en el sector del reciclatge plàstic, introduint sistemes tecnològics avançats per caracteritzar i certificar els materials reciclats de manera segura i eficient.

Amb un pressupost de 246.668 € i una subvenció de 192.306 €, el projecte està finançat en el marc de la convocatòria AEI 2024 del Ministeri d’Indústria i Turisme, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. La iniciativa està impulsada pel Centro Español de Plásticos (CEP), CITSALP, das-Nano, Bestplant, Zertifier, Gaiker i el Clúster MAV.

El 12 de desembre passat va tenir lloc una reunió de treball dels membres del consorci a les instal·lacions de CITSALP per a treballar la part digital del projecte. Aquesta segona fase es basa en els resultats obtinguts durant l’any 2023, on es va demostrar la viabilitat de la tecnologia de terahercis per a caracteritzar polímers reciclats.

Durant aquesta nova etapa, TeraMAT 2 se centrarà en la quantificació de substàncies residuals, com restes de pintura que poden afectar les propietats dels polímers reciclats. Aquest avenç permetrà augmentar la qualitat i la fiabilitat dels materials reciclats per a processos industrials, assegurant-ne la certificació a través d’una plataforma blockchain.

La tecnologia de terahercis ofereix una capacitat única per a identificar i caracteritzar materials on altres sistemes no arriben, gràcies a la seva capacitat d’inspecció sense contacte i d’alta resolució. En combinar-la amb blockchain, es garanteix una traçabilitat col·laborativa i inviolable que contribueix a l’economia circular del sector plàstic.

TeraMAT 2 culminarà amb el desenvolupament d’una plataforma digital oberta que permetrà el control de qualitat i la certificació de materials reciclats, responent als desafiaments actuals del sector i a les exigències normatives en matèria de sostenibilitat i transparència.

Organitzacions participants

Centro Español de Plásticos (CEP)

El Centro Español de Plásticos (CEP) és una associació professional, fundada el 1953, amb la missió d’establir una cultura responsable fomentant el bon ús dels materials plàstics i la circularitat.

CITSALP

CITSALP, S.L., és una empresa referent des del 1992 en la comercialització de primeres matèries plàstiques reciclades d'alta qualitat per al sector de l'automoció. Compromesa amb la sostenibilitat i impulsada per la innovació, desenvolupa solucions que combinen rendiment, durabilitat i responsabilitat ambiental, promovent l'economia circular i la reutilització de materials. El seu enfocament constant en la innovació us permet oferir productes que compleixen amb els més alts estàndards de qualitat, consolidant-se com un soci estratègic clau en la indústria automobilística.

das-Nano

Das-Nano, fundada l'any 2012, és una empresa formada per empresaris amb experiència i per científics líders mundials amb una llarga trajectòria en investigació científica, tecnològica i negocis internacionals. Das-Nano, la nova llum per a la indústria, desenvolupa solucions d'avantguarda amb tecnologia basada en terahercis. La seva cartera de clients inclou alguns dels principals actors de les indústries d’automoció, aeroespacial i materials de recerca.

Bestplant

Bestplant és una solució de programari i serveis per a la millora operativa de processos industrials. Els productes i serveis de Bestplant tenen un llarg recorregut amb importants beneficis comercials per a clients de diversos sectors industrials: automoció, electrònica, maquinaria, productes per a la llar, construcció i molts més.

Zertifier

Zertifier és una empresa, fundada el 2021, que utilitza la tecnologia blockchain per a millorar la interacció amb el client, unint el món físic i el digital. Zertifier combina el poder de l'IoT, la “cadena de blocs” (blockchain) i els contractes intel·ligents per oferir solucions completes, immutables i automatitzades, com ara traçabilitat de producte, antifalsificació, certificació de documents, transferència segura de dades, NFT i tokenització.

Gaiker

Gaiker és un centre tecnològic, entitat privada sense ànim de lucre dedicada a la investigació i la prestació de serveis tecnològics i innovadors per a les empreses. Des de la seva creació l'any 1985, contribueix al desenvolupament tecnològic i a la competitivitat del teixit empresarial mitjançant l’aprenentatge, desenvolupament i posterior transferència als clients de tecnologies relacionades amb les seves àrees d'especialització: Biotecnologia, Composites Sostenibles 4.0, Polímers Funcionals i Sostenibles i Reciclat i Economia Circular.

Clúster MAV

El Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Clúster MAV) és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu principal promoure i contribuir a la competitivitat de les empreses i entitats de la cadena de valor del sector dels materials avançats, impulsant així la indústria catalana en el seu conjunt. El Clúster MAV va ser creat el 2015 gràcies a l’impuls de la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa.

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies