Els nous materials i dispositius o solucions per millorar l’eficiència energètica i la digitalització energètica de les empreses són de les tecnologies més demandades pel sector industrial, segons la Xarxa de Referència en R+D+i Energy for Society (XRE4S), en la qual participen socis del Clúster MAV com el centre tecnològic Eurecat, IREC, l'ICMAB-CSIC, l'ICN2, la Universitat de Girona o la Universitat Politècnica de Catalunya.
Aquesta xarxa, que engloba 39 grups d’investigació de les principals universitats i centres tecnològics i d’investigació de Catalunya, ha presentat a les empreses el seu portafoli amb més de 30 solucions tecnològiques innovadores del sector energètic amb l’objectiu que puguin incorporar-les a les seves companyies i guanyar en eficiència.
Les empreses s’han mostrat interessades, a més a més, per la millora dels processos i materials de les bateries i per la implementació d’eines d’optimització i digitalització energètica en sistemes i edificis.
A través de més de 30 vídeos, s’explica amb llenguatge senzill cada una de les tecnologies desenvolupades per la XRE4S, que inclouen generació d’energia renovable fotovoltaica i eòlica, integració de tecnologies energètiques, convertidores de potència i digitalització, nous materials i dispositius o solucions per millorar l’eficiència energètica, entre d’altres.
A més dels vídeos, la XRE4S ha organitzat, juntament amb diversos clústers i plataformes empresarials, webinars per oferir a les empreses solucions a les seves necessitats energètiques. Segons Joana Tarrés, promotora de la XRE4S, “les empreses necessiten innovació, però els costa detectar quines solucions són factibles per a ells”. “La nostra xarxa pretén facilitar aquesta connexió amb el món acadèmic que està desenvolupant avui les solucions i les propostes tecnològiques del demà”.
Les tecnologies presentades han estat desenvolupades pels centres d’investigació i universitats que conformen la XRE4S: IREC, BSC, CIMNE, Eurecat, ICIQ, ICMAB-CSIC, IMB-CSIC, ICN2, La Salle-Universitat Ramon Llull, Universitat de Barcelona, Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya, Universitat de Lleida, Universitat de Girona i Universitat Politècnica de Catalunya.
Aquests centres han desenvolupat solucions com l’ús de tecnologia d’impressió en 3D per fabricar piles de combustible més eficients, que ajuda a la implementació d’hidrogen com vector energètic (IREC), un controlador electrònic per a bateries de motocicletes o vehicles híbrids (CITCEA-UPC), l’ús de la supercomputació per trobar zones de Catalunya amb potencial per extraure energia geotèrmica (BSC), l’ús d’algoritmes per determinar i predir el consum energètic local a partir d’un codi postal (CIMNE) o la conversió de residus d’origen animal en biocombustibles (CT BETA- UVic-UCC).
Algunes de les tecnologies es troben transferides a spin-off, que sorgeixen dels mateixos centres d’investigació i ja es troben en fase de comercialització. D’altres estan en procés de ser llicenciades a tercers o de trobar el mercat més adequat per a implementar-se.
Algunes de les solucions identificades han rebut assessorament en estratègies de mercat i comercialització mitjançant el programa Lab-to-Market (L2M) de XRE4S. L’objectiu és facilitar la transferència de tecnologia al mercat i afavorir la comunicació entre el món científic i l’empresarial.
Més informació al web: https://xre4s.cat/, apartat portafoli: https://xre4s.cat/portfolio/
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com