El projecte TeraMAT demostra la viabilitat de la tecnologia de terahercis per caracteritzar polímers reciclats

Clúster Mav,


  • La iniciativa suposa un avenç important per implantar l'economia circular al sector dels materials reciclats, biobasats i biodegradables.
  • Els sistemes que treballen en el rang dels terahercis obtenen informació i identifiquen diferències on altres sistemes no arriben.
  • Fins ara era molt difícil identificar la naturalesa i establir el nivell de degradació dels materials reciclats.

Els terahercis, una tecnologia de radiació emergent amb un gran potencial d'implantació a la indústria, ha demostrat ser viable per a caracteritzar la composició dels polímers reciclats.

És un dels principals resultats que s'han obtingut amb el projecte d'innovació col·laborativa TeraMAT per al control del plàstic reciclat i biobasat, en què participen el Centre Espanyol de Plàstics (CEP), OIMO, CITSALP, GAIKER i el Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Clúster MAV) i que ha comptat amb el suport de DAS-NANO, l'única empresa espanyola que fabrica i comercialitza espectròmetres de terahercis per a solucions industrials.

La iniciativa ha finalitzat ara el seu recorregut després de gairebé un any de feina demostrant un clar avantatge de la caracterització de polímers reciclats amb tecnologia de terahercis respecte a les tècniques habituals al sector dels materials polimèrics. En canvi, no s‟han obtingut resultats concloents en el cas dels polímers biobasats i biodegradables, ja que no ha estat possible determinar l‟estat de degradació d'aquests materials amb els senyals de terahercis, de manera que caldrà fer més assajos a curt i llarg termini.

El projecte TeraMAT va néixer d'una necessitat molt concreta de l‟empresa Citsalp, dedicada al reciclatge de materials procedents del sector automoció. Aquest projecte permetrà recuperar el màxim de materials possibles per tal de potenciar el percentatge de materials reciclats que es puguin incorporar als nous vehicles, cosa que serà un important mercat de futur.

Aquest projecte suposa un avenç important per implantar una economia circular que arribi als materials reciclats, biobasats i biodegradables, com ja passa en el cas dels materials polimèrics, que disposen de mètodes i normativa suficient per a la seva caraterització, mentre que fins ara era molt difícil identificar la naturalesa i establir el nivell de degradació dels materials reciclats.

Aquesta iniciativa de col·laboració pretén resoldre la necessitat de crear nous sistemes de caracterització i control de les seves propietats usant els sistemes d'interrogació que treballen al rang dels terahercis, que obté informació i identifica diferències on altres sistemes no arriben, fet que marca la diferència d'aquest projecte innovador.

El projecte TeraMAT va ser aprovat a la darrera convocatòria d'ajuts a Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI), que impulsa el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i que ha tingut un pressupost de 208.536 euros.

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies