El Doctorat industrial, una eina per posar en comú el coneixement universitari i la necessitat industrial

Clúster Mav,

Dijous 15 de febrer el Clúster MAV va organitzar una jornada virtual en col·laboració amb el Pla Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu principal de donar a conèixer el programa entre les empreses membres a través de la presentació per part del Pla de Doctorats de la Generalitat de Catalunya i d’experiències de tres empreses membres del Clúster MAV: AMES, ROKA FURADADA i VENAIR. 

Ona Bombí, Clúster Manager del Clúster MAV, va iniciar la sessió donant la benvinguda i introduint els objectius de la jornada.  

També va exposar algunes xifres de participació entre els membres del Clúster MAV. Des del 2012, any en què el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya va impulsar el programa de Doctorats Industrials, 20 empreses (50% gran empreses, 40% PYMES i 10% startups), 4 universitats i 3 centres de recerca i tecnològics del Clúster MAV hi han participat impulsant 80 projectes de recerca col·laborativa.

Jordi Alba Granados, director tècnic del Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya va presentar el programa de Doctorat Industrial i els beneficis per les empreses de participar-hi. 

Durant la presentació, Alba va explicar què és un Doctorat Industrial, el requisits que cal complir per a poder accedir al programa, les modalitats de finançament públic que es poden obtenir i el procediment i calendari per a presentar-s’hi.

Jordi Alba també va presentar els resultats globals del programa entre els 2012 i el 2022 i va destacar algunes xifres sobre beneficiaris que han format part del programa:

  • El 90% dels tutors d’empresa opinen que la presència d’un doctorand industrial ha influït positivament en el funcionament i la manera de treballar a l’empresa.
  • Més del 80% dels investigadors consideren que les tesis doctorals defensades i les publicacions científiques tenen un nivell equivalent a les defensades i publicades durant una tesi «estrictament acadèmica».
  • El 75% dels doctors industrials treballa en entorns empresaria i el 50% en la mateixa empresa o institució.
  • El 60% desenvolupa tasques relacionades amb l’R+D+I. El 50% té una retribució bruta anual igual o superior als 30.000 €.

Experiències d’empreses del Clúster MAV:

Jose A. Calero, director d'R+D a AMES PM TECH CENTER.

Calero va començar la seva intervenció afirmant que formar part del programa de Doctorats Industrials ha estat un encert, és una eina per posar en comú el coneixement universitari amb la necessitat industrial i que genera valor a quatre bandes: empresa, doctorand, universitat i societat.

En el cas d’AMES, gran empresa dedicada a la fabricació de components estructurals sinteritzats pel sector de l’automoció principalment, ha realitzat sis doctorats industrials en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya en diferents temàtiques: diversificació i noves possibilitats de negoci, desenvolupament d’alternatives de materials, materials bio-basats o projectes en el camp de l’energia.

Calero va reivindicar que les condicions salarials de contractació dels doctorands s’haurien d’actualitzar ja que pràcticament no han variat des de la creació del programa. Va remarcar que s’hauria d'exigir més a les empreses que participin al programa perquè és un gran valor poder accedir al coneixement desenvolupat en un centre de coneixement, que sense aquesta relació difícilment podrien obtenir.

Calero va finalitzar la seva intervenció indicant que per la seva empresa els beneficis principals de formar part del programa no se centren en la subvenció sinó en la relació amb un centre de coneixement o universitat.

Ángel M. Valdivielso, CTO de ROKA FURADADA. 

Roka Furadada és una startup de 19 treballadors, fundada el 2019, dedicada al desenvolupament d’actius per la cura de la pell.

Ángel M. Valdivielso va explicar que Roka Furadada va apostar per aquest programa amb l’objectiu de poder crear un equip qualificat a través de la universitat. Roka Furadada ha participat en cinc doctorats industrials, tres dels quals encara es troben en fase d’execució, en col·laboració amb la UB, la UAB i la URV.

Valdivielso va destacar que el Doctorat Industrial, en comparació amb el doctorat acadèmic, està enfocat a resultats i els temps d’execució del desenvolupament del projecte són molt més curts en relació a l’entorn acadèmic a conseqüència de la immediatesa que requereix el món industrial. Destaca que el principal avantatge del Doctorat Industrial des del punts de vista de l’empresa és poder accedir a l’equipament i al coneixement de les universitats i centres de recerca.

Finalment, va assenyalar que des de Roka Furadada també han participat a “Ayudas para contratos para la formación de doctores en empresas” del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d’Espanya, que és compatible amb el pla de la Generalitat de Catalunya, i cobreix fins al 75% del salari del doctorand, però per altra banda, no obliga a tenir una col·laboració amb un centre de coneixement o de recerca bàsica. També va afegir que el contacte amb l'oficina del Pla de Doctorats Industrials sempre ha estat molt bo, han estat molt col·laboradors i disposats a ajudar.

Norma Ferrer, directora d'R+D a VENAIR. Venair és una gran empresa fabricant de tubs flexibles de base elastomèrica per a la indústria farmacèutica, industrial, mobilitat i biotecnològica.

Norma Ferrer va apuntar que l’empresa ha participar en dos Doctorats Industrials en col·laboració amb l'Institut Químic de Sarrià, un d'ells estratègic on van contractar una persona, i l’altre on van treballar un projecte d'innovació que va desenvolupar una persona ja en plantilla. En aquest últim cas, no hi havia subvenció per a cobrir el salari.

Ferrer va destacar que el principal avantatge per l’empresa de participar al programa és poder accedir a maquinària i equipament i al coneixement dels centres de recerca, que l'empresa no disposa.

També va recalcar que és molt avantatjós poder comptar amb una persona dedicada a temps complet a estudiar un tema molt concret, que pugui suposar un canvi estratègic.

Com a consell per a la resta d’empreses, va recomanar realitzar una supervisió i comunicació continuada amb el doctorand, que no es deixi només en mans de la universitat, ja que la universitat sempre treballa amb temps més lents i, en canvi, l’empresa necessita més immediatesa a l’hora de desenvolupar un projecte. Per acabar, a nivell de procediments, va assegurar que la gestió és molt senzilla, però la gestió interna de les universitats pot ser dificultosa.

Després de la presentació de les diferents empreses, es va obrir el torn de preguntes i debat entre els participants. 

Jordi Alba  va apuntar que la convocatòria de l’any 2024 està previst que s’obri entre finals de febrer i principis de març, així que és molt bon moment per començar a preparar projectes i aprofitar els avantatges que ofereix aquest programa pera  tots els participants.

Des del Pla de Doctorats Industrials estan començant a treballar en una nova línia de post-doctorat industrial per a poder donar més continuïtat al doctorat industrial a l'empresa.

Per finalitzar la sessió, es va comentar que si alguna empresa del Clúster MAV té interès en conèixer en més detall la convocatòria, l’equip de Doctorats Industrials està obert a mantenir una reunió per donar suport i acompanyament.  

Recursos

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies