El Govern, a través d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- destinarà enguany 6 milions d’euros a projectes de canvi estratègic i de transformació del model de negoci de les empreses catalanes. Es tracta de dues convocatòries d’ajuts dirigides a iniciatives de reforç a la competitivitat empresarial i per impulsar noves oportunitats de negoci, que s’emmarquen en el desplegament de la política de clústers a Catalunya.
Ho va donar a conèixer el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero i Circuns, en el marc del Cluster Day, la trobada anual de l’ecosistema clúster a Catalunya que va organitzar ACCIÓ dijous. L’acte, que enguany ha arribat a la seva tercera edició, ha agrupat al voltant de 350 empresaris al World Trade Center de Barcelona.
Es tracta, d’una banda, de la línia d’ajuts a iniciatives de reforç de la competitivitat (IRC), que es troba oberta actualment i es podrà sol·licitar fins al 29 de setembre. I de l’altra, de les subvencions per a noves oportunitats de negoci (NON), una línia oberta fins a l’11 d’octubre per a empreses que estan treballant un nou pla de negoci o en la implementació de les accions definides en el pla previ. En aquest cas, el volum de l’ajut pot arribar fins als 90.000 euros, que es reparteixen en dues fases: una primera per a la realització de projectes empresarials de canvi estratègic (fins a 30.000 euros), que consisteix en la realització d’un pla de negoci a partir d’una oportunitat identificada prèviament per l’empresa, i una altra per a projectes empresarials de canvi estructural (fins a 60.000 euros) per implementar aquest pla.
El Cluster Day d’aquest 2023, on hi van assistir la Cluster Manager del Clúster MAV, Ona Bombí, i la project manager, Magdalena Valldosera, s’ha centrat en el concepte de lideratge i en l’anàlisi de les necessitats i característiques dels perfils professionals del futur. Així, el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero i Circuns, que va inaugurar la jornada, va explicar que “els clústers són una eina molt valuosa per identificar les necessitats de les empreses i els sectors que treballen, sobretot, en l’àmbit del talent i la seva adequació als reptes actuals i futurs”.
Per a Romero, “el context actual, caracteritzat per la complexitat, la velocitat de canvi i la incertesa -entre molts altres atributs- requereix un perfil de lideratge nou a les empreses, que faciliti la configuració d’organitzacions més planes, més horitzontals”. Segons Romero, “el talent i el lideratge efectiu són elements decisius per a l’èxit o el fracàs dels negocis, i les persones són, més que mai, el motor de les nostres empreses”. El director executiu d’ACCIÓ va subratllar que “les empreses dels clústers suposen, aproximadament, el 36% de la facturació i els llocs de treball de la indústria catalana” i que, per tant, el seu impacte és representatiu per al conjunt de l’economia. En aquest sentit, “la Harvard Business School ha estudiat la política de clústers catalana, que té més de 30 anys d’experiència, com un cas d’èxit global en l’impuls de la col·laboració empresarial i el foment del valor compartit”, va explicar.
El Cluster Day va comptar amb una ponència de l’expert internacional en lideratge efectiu i CEO de The Futures Agency, Gerd Leonhard, que va donar a conèixer les característiques bàsiques que ha de tenir un bon líder del segle XXI. A més, també es van celebrar dues taules rodones en què es van donar a conèixer les experiències de les empreses catalanes Bonpreu, Codorniu, Seidor, Nomen, Specialisterne, Voxel i Women Angels for STEAM en aquest àmbit.
Finalment, vuit clústers catalans (el Clúster Audiovisual, el Beauty Clúster, el Clúster In-Move, el Clúster de l’Energia Eficient, el Clúster CIAC, el Clúster Innovi, l’Indescat i el Clúster de Salut Mental) també van presentar en format de pitch els projectes sobre formació dels perfils professionals de demà que ja estan treballant.
Un clúster és una agrupació d’empreses (pimes, multinacionals i startups) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen reptes. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat de les empreses a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts relacionats amb els reptes estratègics del sector.
A Catalunya, la política de clústers va començar fa més de 30 anys. El programa Catalunya Clústers, impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, actualment incorpora 27 clústers catalans que agrupen més de 2.700 empreses i agents associats amb una facturació de més de 70.000 milions d’euros. Per tipologia, els socis dels clústers representen un teixit divers d’actors, incloent-hi pimes (68%); grans empreses (10%); centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement (9%); startups (8%); i agents de l’entorn (5%). A través d’aquesta iniciativa es pretén ajudar-los a enfocar la seva estratègia, cofinançar projectes estratègics, organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altre d’altres.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com