El Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Clúster MAV) ha celebrat el seu cinquè aniversari multiplicant per tres el número d’empreses associades des de la seva creació el 2015 per part de la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa.
El creixement del Clúster, que suposa un increment del 190% en número de socis des dels seus inicis el 2015 amb 21 membres, permet “la seva consolidació com a ecosistema empresarial impulsor de la competitivitat del sector dels materials”, explica Joan Martí, Director de Clústers d’ACCIÓ.
Actualment, el Clúster MAV està format per un total de 61 empreses i centres de recerca que engloben tota la cadena de valor dels materials. En paraules del seu president, José A. Calero, l’objectiu principal del Clúster MAV és “promoure i contribuir a la competitivitat de les empreses i entitats de la cadena de valor del sector dels materials, impulsant així la indústria catalana en el seu conjunt”.
Durant aquests cinc anys de vida, el clúster ha fomentat iniciatives orientades a impulsar el negoci dels materials, estimulant i explotant les sinèrgies entre els membres i sectors afins, ha aportat informació estratègica i tecnològica als seus membres, i ha promogut la creació d’oportunitats de col·laboració en la generació de propostes per a totes les empreses que en formen part.
Segons Dolors Pla, Clúster Manager del Clúster MAV, la voluntat del clúster en els propers anys és esdevenir “un clúster de referència en materials i les seves tecnologies, posicionant-nos com a solucionador per tots aquells sectors en els quals els materials són clau, mitjançant la comunió empresa-coneixement”.
Els materials avançats, definits per la Comissió Europea com una de les Key Enable Technologies, són aquells queaporten un valor afegit gràcies a una innovació tecnològica o funcional. Aquesta innovació pot donar-se en diverses dimensions, com són la composició del material, les seves propietats, l’aplicació, el sector al que es dirigeix o el procés de fabricació.
Els membres del Clúster MAV inclouen des de fabricants de matèries primeres fins a usuaris finals, passant per la producció primària, la transformació i la fabricació. A més, hi ha distribuïdors que connecten els fabricants de materials amb els usuaris finals, que pertanyen a sectors com el ferroviari, l’automoció, l’energia, els equipaments mèdics, el packaging o l’hàbitat, entre d’altres. També en formen part empreses de consultoria i fabricants de maquinària i mitjans de producció. Així mateix, hi ha un gran nombre d’universitats i centres tecnològics que permeten apropar coneixement a la indústria, facilitant així la creació d’oportunitats per dur a terme innovació oberta entre els membres del clúster MAV.
Formen part del Clúster MAV les empreses Advanced Nanotechnologies, Alstom, AMES, ANTEX, Arceso Dynamics, Astrea Materials, Bcircular, BCN 3D Ceramics, Briolf Group, Campus Compòsits UdG, CELSA, el Centre de Projecció Tèrmica (CPT), CIT-UPC, Comindex, Compoxi, , Condals Group, CoolMag, Cosedal, Dan*na, Darlex Soluciones, Dicomol, Diopma, Draxton, Drukatt, Eco Intelligent Growth, Ecopol Tech, Elisava Research, Elix Polymers, Engicom, Flubetech, Fundació CIM-UPC, Eurecat, HEXPOL, ICMAB-CSIC, ICN2, Ideaded, IREC, Isovolta, LAIF, Leitat, Lubrizol, Magrada Proyectos, Materfad, Matgas, Matriçats, Menzolit, Nanoavant, ONYRIQ, Polinter, Polisilk, Promsa, Refisa, Rimsa, Muonio, Steelceram, Synthesia Technology, TESEM, TM Comas, Vac-Tron, Venair i Verne.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com