El projecte BIOMETCRI ja està en marxa amb l’objectiu d'implementar un procés biotecnològic innovador per a reciclar les bateries de vehicles elèctrics i híbrids, recuperant metalls valuosos com el cobalt, el liti, el níquel i el manganès. Aquesta iniciativa destaca pel seu compromís amb la sostenibilitat, minimitzant l’impacte ambiental i reduint els costos operatius en comparació amb les tècniques convencionals.
La tecnologia ja ha estat provada amb èxit en la recuperació del coure present en altres residus electrònics i ara es busca desenvolupar l’aplicació per a la recuperació dels metalls valuosos que componen les bateries.
Finançat en el marc de les Iniciatives de Reforç de la Competitivitat 2024 d’ACCIÓ (IRC 2024), el projecte compta amb un pressupost total de 99.991,74 €. El consorci impulsor està format per la UPC, SEAT, Pratgir i el Clúster MAV, que uneixen esforços per a demostrar la viabilitat científica i tècnica del procés en el termini d’un any.
BIOMETCRI proposa un procés de biolixiviació basat en l’activitat metabòlica de microorganismes que generen agents lixiviants per a extreure els metalls de les bateries de forma cíclica i contínua. Aquest sistema permet operar a temperatura ambient i pressió atmosfèrica, evitant els costos i l’impacte ambiental associats als processos pirometal·lúrgics i hidrometal·lúrgics tradicionals.
El 10 de desembre passat, els membres del consorci es van reunir a les instal·lacions de Pratgir a les Franqueses del Vallès per a planificar els propers passos i iniciar les tasques tècniques. Aquesta trobada és una de les moltes que estructuraran el projecte, que inclou fases com l’estudi del desmantellament de les bateries, la producció biològica d’agents extractors i l’anàlisi tècnica i econòmica de l’escalabilitat del procés.
BIOMETCRI té un fort alineament amb les polítiques d’economia circular i sostenibilitat de la Unió Europea i de l'estat espanyol, contribuint a la reducció de residus i a la dependència de recursos externs. Els beneficis inclouen:
Aquest projecte reforça la competitivitat de les empreses participants i obre camí cap a un model de gestió de residus més eficient i sostenible, amb potencial per replicar-se a escala industrial.
Per a més informació sobre BIOMETCRI i els seus avenços, podeu contactar amb el Clúster MAV, coordinador del projecte, o visitar la pàgina web.
Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
La Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) és una institució pública de recerca i d'educació superior en els àmbits de l'enginyeria, l'arquitectura, les ciències i la tecnologia, i és una de les universitats líders d'Europa. Titula cada any prop de 6.000 estudiants de grau i màster, més de 300 doctores i doctors i 1.600 estudiants de programes de formació permanent. És una de les universitats que tenen un alt índex d'inserció laboral dels titulats i titulades i està ben posicionada en els principals rànquings internacionals.
SEAT S. A.
SEAT S.A. és l'única empresa que dissenya, desenvolupa, fabrica i comercialitza automòbils a l’Estat. Membre del Grup Volkswagen, la multinacional té la seu a Martorell i comercialitza vehicles sota les marques CUPRA i SEAT. La companyia exporta més del 80% dels vehicles i està present a 75 països. Dona feina a més de 15.000 professionals i compta amb tres centres de producció: Barcelona, el Prat de Llobregat i Martorell. La companyia pretén tenir un paper rellevant en l'electrificació del vehicle elèctric urbà, amb especial atenció a la transformació de la indústria de l'automoció espanyola.
Pratgir
Pratgir Reciclatges és una empresa familiar amb base a Les Franqueses del Vallès dedicada al reciclatge. La seva activitat principal és la trituració de cablejat, on les més de 8.000 tones reciclades el converteixen en una de les empreses més ben preparades del sector. Com a activitats secundàries, desenvolupen la gestió i reciclatge d’un ampli espectre de residus industrials tals com ferralla, residus electrònics, plàstics, etc. També reciclen les bateries de Li-Io i Ni-Mh, fent un salt qualitatiu incorporant-hi el reciclatge químic, obtenint els materials/minerals que les componen i esdevenint així la primera empresa que ho fa de tot el territori estatal.
Clúster MAV
El Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Clúster MAV) és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu principal promoure i contribuir a la competitivitat de les empreses i entitats de la cadena de valor del sector dels materials avançats, impulsant així la indústria catalana en el seu conjunt. El Clúster MAV va ser creat el 2015 gràcies a l’impuls de la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com