BIOCEL: Projecte d’investigació industrial d’un sistema de producció, monitorització i aplicació de filaments tèxtils amb base biològica

Clúster Mav,


BIOCEL està liderat pel Clúster de Materials Avançats i coimpulsat per MODACC, la Fundació Privada per a la Innovació Tèxtil (FITEX), DAN*NA, l’escola d’estudis superiors LCI i la facultat de disseny i enginyeria ELISAVA (UVic-UCC).

La necessitat d’un canvi de paradigma en la indústria tèxtil ha estat àmpliament promoguda com a resposta a la publicació d’informes sobre els impactes negatius, responsable del 20% de la contaminació mundial d’aigua potable, del 10% de les emissions mundials de carboni, la incineració del 87% de la roba i l’alliberament de microplàstics en el medi ambient.

La proposta BIOCEL es centra en el següents tres pilars:

                1. Nous processos de producció de matèria primera sostenible i de producció a demanda.

                2. Moda virtual i nous softwares de disseny.

                3. Fabricació digital de productes soft.

Així doncs, BIOCEL és un projecte d’investigació industrial orientat al desenvolupament d’un nou sistema de producció tèxtil consistint en un procés de biofabricació controlat digitalment, un filament bio-basat, un servei de plataforma de digitalització i un servei de producció tèxtil de punt amb filament BIOCEL.

L’objectiu principal és explorar el potencial de la biotecnologia per desenvolupar materials més sostenibles i saludables d’aplicació al sector tèxtil d’acord amb l’Estratègia Europea per un tèxtil circular i sostenible; així com el desenvolupament de tecnologies avançades de producció en línia amb la transformació digital en la cadena de valor dels materials avançats d’aplicació per a la indústria tèxtil i de la moda.

Els resultats esperats del projecte son l’obtenció de diferents filaments funcionals BIOCEL i la seva caracterització, una col·lecció virtual de moda utilitzant BIOCEL com a matèria estètica i biodegradable, i un mostrari tèxtil de punt amb el filament BIOCEL.

BIOCEL està liderat pel Clúster de Materials Avançats, i coimpulsat per MODACC, la Fundació Privada per a la Innovació Tèxtil  (FITEX), DAN*NA, l’escola d’estudis superiors LCI i la facultat de disseny i enginyeria ELISAVA (UVic-UCC).

El projecte està finançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç  i Turisme a través del programa de recolzament  d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras. 

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies