ACCIÓ, l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa, ha renovat el segell que acredita el Clúster de Materials Avançats de Catalunya com a clúster fins l'any 2026. El Clúster MAV forma part del programa Catalunya Clústers d'ACCIÓ des de la seva creació, l'any 2015. El Clúster MAV també compta amb el segell de qualitat de bronze de L'European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA), que avala el compromís, l’esforç i l’interès del clúster per assolir l’excel·lència en la seva gestió, i el el segell d’Agrupació Empresarial Innovadora (AEI), una acreditació que reconeix el caràcter innovador i col·laboratiu de l’entitat i perme l’accés a beneficis i suport financer pel desenvolupament de nous projectes.
La finalitat de l’acreditació Clústers és impulsar la competitivitat de l'economia catalana, sistematitzar l'actuació de la Generalitat de Catalunya en l’àmbit de la política de clústers i contribuir a la racionalització del mapa dels clústers existents a Catalunya.
L'acreditació és un pas endavant per assolir l'objectiu de reforçar la competitivitat del teixit productiu del país mitjançant el reforçament de la indústria en sentit ampli, el suport a les pimes i s'alinea també amb els objectius marcats per la Unió Europea pel que fa a les seves recomanacions en política de clústers.
En aquest sentit, ACCIÓ atorga l'acreditació a aquells clústers que compleixin els requisits establerts que confirmin el clúster com una concentració d'una massa crítica d'empreses i agents d'entorn al volant de la cadena de valor d'un mateix segment econòmic que competeixen i alhora cooperen.
Poden formar part dels clústers acreditats per ACCIÓ aquelles entitats legalment constituïdes, amb personalitat jurídica pròpia, sense afany de lucre, que operin principalment a Catalunya, que aglutinin empreses i els principals agents d'entorn tecnològic o de coneixement del clúster i que tinguin com a objecte social principal la millora de la competitivitat de les empreses i una contrastada experiència en dinamització de clústers.
Per política de clústers entenem un conjunt de mesures de suport públic que tenen per objectiu reforçar la competitivitat de les empreses, especialment les pimes, mitjançant un marc de treball que utilitza la metodologia clúster com a eina per identificar i implementar iniciatives de reforç de la competitivitat per un determinat conjunt d’empreses amb reptes estratègic similars.
Catalunya va ser un dels territoris pioners a nivell internacional en dissenyar i implementar iniciatives de millora de la competitivitat utilitzant els clústers. Les tres dècades d’experiència continuada han tingut des dels inicis, l’any 1992, l’objectiu essencial de millorar la competitivitat empresarial entenent el clúster com una eina i no pas com a un objectiu.
El programa Catalunya Clústers desplega la política de clústers amb la visió de tendir a l’excel·lència en línia amb les recomanacions de la Comissió Europea (en particular, pel que fa referència a la comunicació de l’any 2008 titulada Cap a clústers de classe mundial en la Unió Europea – COM (2008) 352 final i l’orientació dels principals països referents en aquest àmbit (Noruega, Dinamarca, Alemanya, entre d’altres). Aquest enfocament implica la necessitat de concentrar els esforços en un nombre limitat d’iniciatives, que es caracteritzin per una estratègia robusta, lideratge empresarial, massa crítica rellevant, una gestió professionalitzada de les organitzacions clúster i la seva capacitat per competir en un escenari global.
Un gran indicador de l’aposta per l’excel·lència es visualitza amb el fet que Catalunya compta amb el 10% d’organitzacions clúster a nivell internacional amb la certificació Gold Label per part de l’European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA). Per rebre aquesta acreditació s’analitzen una trentena d’indicadors dels clústers relacionats amb el finançament, la governança, l’estratègia, la composició o la qualificació de l’equip que el gestiona. El fet de comptar amb aquest certificat permet als clústers augmentar la seva visibilitat i posicionament internacional, així com l’accés a nous punts de trobada amb altres clústers punters europeus per dur a terme projectes conjunts i processos de millora.
Fonamentat en els tres elements clau exposats anteriorment (combinació d’anàlisi i procés; canvi estratègic; treball públic-privat) i l’experiència de treball de les dues dècades anteriors, l’any 2014 la Generalitat de Catalunya va posar en marxa el Programa Catalunya Clústers per a donar un marc més estable i consistent a les polítiques de clúster i en particular a la relació amb les organitzacions clúster presents a Catalunya. Alhora, el programa esdevenia una excel·lent oportunitat de visibilitat i posicionament nacional i internacional de la política de clústers de Catalunya, en general, i dels clústers que en formen part, en particular. En aquest sentit, la marca associada al programa, Catalunya Clústers, n’ha estat un dels instruments clau.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com