Dijous 15 de maig, el Clúster de Residus de Catalunya, el Packaging Cluster, Tèxtils.CAT, el Clúster MAV i el Sincrotró ALBA, amb el suport d’ACCIÓ, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i el projecte ReMade@ARI, van celebrar la jornada interclúster "Economia circular dels materials tèxtils polimèrics" al Sincrotró ALBA.
L’esdeveniment va reunir més de 100 professionals d’empreses i entitats de diversos àmbits amb l’objectiu de fomentar sinergies, potenciar la innovació i explorar la circularitat dels materials tèxtils polimèrics des d’un enfocament interclúster i científic.
La jornada va començar amb la benvinguda institucional a càrrec de Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, i Ona Bombí, Clúster Manager del Clúster MAV.
![]() | ![]() |
Tot seguit, Virgínia Boix, científica de l’Oficina Industrial del Sincrotró ALBA, va presentar el projecte ReMade@ARI, que facilita l’accés de PIME a infraestructures científiques per impulsar l’economia circular. La ponència d’Eduardo Solano, Beamline Scientist del Sincrotró ALBA, va captivar l’audiència amb la presentació "Analitzant l’invisible: aportacions del sincrotró per a polímers sostenibles", destacant com la llum de Sincrotró permet estudiar l'estructura dels materials polimèrics amb gran precisió.
![]() | ![]() |
La taula de debat centrada en el paper dels clústers com a motor de l’economia circular va comptar amb la participació de: Carmen Lopez-Quintana (Clúster de Residus de Catalunya), Ona Bombí (Clúster MAV), Mònica Riera (Packaging Cluster) i Ariadna Detrell (Tèxtils.CAT).
Les responsables de les associacions van destacar diverses iniciatives col·laboratives com ara projectes de reciclatge químic i mecànic, valorització de subproductes i traçabilitat de materials, posant en valor la capacitat dels clústers per generar projectes reals i eficients.
![]() | |
Després de la pausa, Jose F. Lopez-Aguilar, fundador d’OiKo Design Office, va oferir una ponència inspiradora sobre l’economia circular aplicada als materials tèxtils polimèrics, amb casos pràctics de redisseny i valorització de materials com xarxes de pesca i residus de Tetrapack.
A continuació, es va celebrar una taula rodona moderada pel mateix Lopez-Aguilar amb ponents de primer nivell: Ainhoa Tolentino, CEO i cofundadora d’ONYRIQ; Jordi Guimet, CEO de PLASTICBAND & MATURI, i Marta Ibáñez, responsable de Qualitat i R+D de FINSA - JOB GROUP.
El debat va fer èmfasi en la innovació com a eix de la circularitat, amb exemples concrets de nous processos, tecnologies i models de negoci que donen una segona vida als materials i impulsen la competitivitat de les empreses.
La sessió va incloure també la presentació de reptes i necessitats empresarials identificats a través d’un formulari previ entre les empreses participants. D’aquesta manera, es van detectar interessos comuns per a futures col·laboracions en codisseny, desenvolupament de nous materials i reutilització de residus.
Després del dinar de networking, la jornada va concloure amb una visita guiada al Sincrotró ALBA, la instal·lació científica més avançada de l’estat en caracterització de materials, que compta amb més de 15 línies de llum operatives.
Amb una participació formada exclusivament per membres dels clústers organitzadors, aquesta jornada ha estat un punt de trobada estratègic entre ciència, indústria i sostenibilitat. Un pas més cap a una economia circular real, aplicada i col·laborativa.
In Clúster MAV we work hard to offer a differentiated value proposition to our partners in accordance with our values: commitment, excellence, collaboration, involvement, quality and trust.
Contact